Vi på Xcen jobbar endast med kvalitetsbelysning och har ett noga utvalt sortiment. Våra downlights används bl.a. i butiker, på restauranger och hotell. Givetvis har vi även utvalda downlights i vårt sortiment som passar det privata hemmet. 

Se alla våra led downlights här 

Mellanstora downlights innertak

Infällda spottar är en väldigt vanlig installation i privata hem, på hotell och restauranger. För detta ändamål vill man ha en mellanstor downlight som ger ett fint ljus och gärna en som är dimbar för att kunna variera ljuset.

En lagom stark och dimbar LED spotlight för innertak är DL-2017. Den är helt kapslad vilket gör att den kan installeras direkt i isolering. Denna downlight går på 230V, någon transformator behövs alltså inte, och kopplas enkelt in via kopplingsbox. Ännu en fördel med denna armatur är att ljuskällan är utbytbar, man kan enkelt byta till en GU10 LEDlampa med annan ljusfärg eller spridningsvinkel.

Kapslad downlight

Kapslad downlight DL-2017

Ett annat bra alternativ är vår produktnyhet Quick Gyro. Det är en av de bästa spottarna på marknaden för infällnad i innertak. Gyro-funktionaliteten gör att den kan riktas i alla riktningar. Spotten är snygg, ger mycket ljus, är dimbar och väldigt enkel att installera. LEDspot Quick Gyro kommer inkl driver samt en smidig kopplingsbox med stora hål där installationsrören får plats, vilket gör monteringen och installationen av denna downlight mycket smidig. Kolla in filmen på produktsidan.

Quick gyro har även en högre IP-klass (IP44) och kan därför användas både i badrum och utomhus. 

Takspotlight för innertakKopplingsbox för ledspot

LED spot Quick Gyro

Design spots för hotell, lobbys och vardagsrum

I vårt sortiment hittar ni även en utvald serie med infällda design spotlights som inte döljer sig i taket utan tillför något extra. Spottarna finns i fyra olika utföranden och i flera färger. Utöver sin snygga design ger de mycket ljus, är dimbara och väldigt smidiga att installera.

Design LED spot i badrum Design led spot i vardagsrums

Design downlight Ovi och LED spot Tubo

Stora tak downlights och infällda spotlights för allmänbelysning

I offentliga miljöer som hotell, korridorer, kontor, skolor mm är infällda downlights ett väldigt bra val för allmänbelysning. För denna typ av miljöer är det viktigt med armaturer som inte bländar och att man inte har för starka armaturer för takhöjden. Om platsen finns – ta hellre en armatur med större diameter för då kommer ljuset ifrån en större yta och upplevs inte som stickigt, vilket det kan göra från starka downlights med mindre diameter. Ett alternativ för runda downlights som allmänbelysning är LED paneler för innertak.

Infällda spottar kan även användas för punktbelysning. Då används en smalare spridningsvinkel för att rikta ljuset på utvalda ytor. Det kan vara utställningar, tavlor, varor i butiker eller snygga detaljer man vill lyfta fram. Infällda takspotlights bör med fördel vara ställbara, både vertikalt och horisontellt, för att kunna anpassa ljuset.

Varje spotlights har en egen transformator som ansluts till vägguttag. Det är transformatorn som styr om takspotten är dimbar eller ej och vilken typ av styrning som stöds, DALI, 1-10V, fasdim eller switchdim. Ni hittar våra stora tak downlights här.

Hur många downlights behövs för bra allmänbelysning?

För att ta reda på antalet takspots som behövs i ett rum så används ett ljusberäkningsprogram. Det räknar ut hur många downlights som behövs beroende på takhöjd, styrka och spridningsvinkel på LEDbelysningen. Kontakta oss så hjälper vi till med ljusberäkning för er lokal.

Ska du montera spotlights i exempelvis ett privat hem kan du räkna med ca 1 spot/m (1-1,5m emellan varje spot). Varje rum och yta är unik, tänk på att anpassa ljuset efter rummet. 

Exempel på ljusberäkning för kontor

Bild från ljusberäkning för att se antalet lux på olika ytor i ett stort kontorslandskap

Andra ljustips för downlights

Färgtemperatur

Vi brukar rekommendera 3000K som standard i de flesta projekt, det blir ett fräscht varmvitt ljus. Men valet av färgtemperatur beror på vad som ska belysas och vad lokalen ska användas. Läs mer om hur man väljer färgtemperatur till sin lokal i vår guide.

Spridningsvinklar

Som nämndes tidigare kan man anpassa sin belysning med hjälp av spridningsvinklar. Smalare spridningsvinkel kan med fördel användas när man vill punktmarkera något eller använda sig av ett riktat ljus. En bredare spridningsvinkel ger ett jämnare ljus i hela lokalen. Se exempel nedan.

30-45grader - vanlig spridningsvinkel som funkar i de flesta projekt.

20grader – extra tight spridningsvinkel vid belysning av mindre ytor från längre avstånd.

Skiss på spridningsvinkel från downlights

Illustration av smal och bred spridningsvinkel av ljuset från en lampa

Infällda downlights i möbler och inredning

I vårt sortiment hittar ni även mindre spottar som kan användas infällt i möbler och inredning.