Vi på Xcen arbetar med kvalitetsarmaturer och LED belysning, noga utvalda för professionella belysningsprojekt. Våra downlights används bl.a. i butiker, på restauranger och hotell. Givetvis fungerar våra downlights också i privata miljöer som villor, kök etc.
I den här guiden kommer vi att skriva om downlights för olika typer av miljöer, där vi även passar på att rekommendera passande downlights. Längre ner på sidan tar vi upp de vanligaste frågorna kring downlights eller infällda spotlights som vi också kallar denna typ av armaturer.
Se alla våra spotlights för skena här
Infällda spottar i innertak är en väldigt vanlig installation i privata hem, på hotell och restauranger. Mest som grundljus i respektive rum men också som spotbelysning av väggar, tavlor etc. För detta ändamål vill man ha en mellanstor downlight som ger ett fint ljus och gärna en som är dimbar för att kunna ställa ljusstyrkan och riktbar för att rikta ljuset.
En lagom stark och dimbar LED spotlight för innertak är DL-2020. Den är helt kapslad vilket gör att den kan installeras direkt i isolering. Denna downlight går på 230V, någon transformator behövs alltså inte, och kopplas enkelt in via kopplingsbox. Ännu en fördel med denna armatur är att ljuskällan är utbytbar, man kan enkelt byta till en GU10 LEDlampa med annan ljusfärg eller spridningsvinkel.
Vill man ha downlights i skåp eller under hyllor så är den tunna leddownlighten D5014 vår rekommendation. Endast 11mm tjock vid infällnad och 14mm vid utanpåliggnade montage med montagering.
I vårt sortiment hittar ni en utvald serie med infällda design spotlights som inte döljer sig i taket utan tillför något extra. Spottarna finns i fyra olika utföranden och i flera färger. Utöver sin snygga design ger de mycket ljus, är dimbara och väldigt smidiga att installera.
I offentliga miljöer som hotell, korridorer, kontor, skolor mm är infällda downlights ett väldigt bra val för allmänbelysning. De placerar med lagom mellarum så att man får jämnt ljus. För denna typ av miljöer är det viktigt med armaturer som inte bländar och att man inte har för starka armaturer för takhöjden. Om platsen finns – ta hellre en armatur med större diameter för då kommer ljuset ifrån en större yta och upplevs inte som stickigt, vilket det kan göra från starka downlights med mindre diameter.
Ett alternativ för runda downlights som allmänbelysning är LED paneler för innertak. Vi gör en hel del kontorsrenoveringar och då använder vi ofta ledpaneler på kontorsytorna och stora downlights som LED downlight Sheriff, i korridorer och paus, pentry utrymmen.
Infällda spottar kan även användas för punktbelysning. Typiskt som spottar i butik. Då används en smalare spridningsvinkel för att rikta ljuset på utvalda ytor. Det kan vara utställningar, tavlor, varor i butiker eller snygga detaljer man vill lyfta fram. Infällda takspotlights bör med fördel vara ställbara, både vertikalt och horisontellt, för att kunna rikta ljuset.
Varje spotlight har en egen transformator som ansluts till 230V. Det är transformatorn som styr om takspotten är dimbar eller ej och vilken typ av styrning som stöds, DALI, 1-10V, fasdim eller switchdim. Ni hittar våra stora tak downlights här.
För att ta reda på antalet takspots som behövs i ett rum så används ett ljusberäkningsprogram. Det räknar ut hur många downlights som behövs beroende på takhöjd, styrka och spridningsvinkel på LEDbelysningen. Kontakta oss så hjälper vi till med ljusberäkning för er lokal.
Ska du montera spotlights i exempelvis ett privat hem kan du räkna med ca 1 spot/m (1-1,5m emellan varje spot). Varje rum och yta är unik, tänk på att anpassa ljuset efter rummet, fönster, takhöjd och vad man skall göra i rummet.
Bild från ljusberäkning för att se antalet lux på olika ytor i ett stort kontorslandskap
Vi brukar rekommendera 3000K som standard i de flesta projekt, det blir ett fräscht varmvitt ljus. Men valet av färgtemperatur beror på vad som ska belysas och vad lokalen ska användas till. Vissa kontor önskar normalvitt ljus på 4000K medans i en del privata hem föredrar en del extra varmvitt ljus på 2700K.
Som nämndes tidigare kan man anpassa sin belysning med hjälp av spridningsvinklar. Smalare spridningsvinkel kan med fördel användas när man vill punktmarkera något eller använda sig av ett riktat ljus. En bredare spridningsvinkel ger ett jämnare ljus i hela lokalen. Se exempel nedan.
30-45grader - vanlig spridningsvinkel som funkar i de flesta projekt.
20grader – extra tight spridningsvinkel vid belysning av mindre ytor från längre avstånd.
Över 50 grader har man till allmänbelysning för att sprida ljuset över stor yta.
Illustration av smal och bred spridningsvinkel av ljuset från en lampa
I vårt sortiment hittar ni även mindre spottar som kan användas infällt i möbler och inredning.
Offertförfrågan
Kontakta oss för offert på ert belysningsprojekt
Professionella produkter
Belysningsprodukter av högsta kvalitet
14 dagars retur
Returnera din vara inom 14 dagar
Säker betalning
Säker betalning genom Svea Ekonomi, välj bland flera betalningsalternativ
Inspireras av belysning från oss på instagram!