Exempel på butiksbelysning, Emporia i Malmö

När man ska välja belysning är det viktigt att välja efter vilken typ av lokal man har, men även efter vad det är som ska belysas och vilken stämning man vill skapa. I bilden ovan ser ni ett tydligt exempel där man använder sig utav färgtemperaturen på belysningen för att skapa en stämning i sin lokal och för att framhäva produkterna på bästa sätt. Lokalerna i sig är i stort sett lika och man kan se att båda använder sig av spotlights i taket, men de upplevs ändå helt olika på grund av färgtemperaturen.


Vad är färgtemperatur?

Färgtemperatur är en benämning på ljusets färgton och det mäts i Kelvin. 3000K benämns ofta som standard, det ger ett ”normalt” ljus. Med högre färgtemperatur får du ett kallare, blått ljus och med lägre färgtemperatur blir ljuset varmare och mer åt det röd-gula hållet.
Se exempel på temperaturskala nedan.  

Det ”normala” ljuset som ligger runt 3000K är fortfarande varmvitt, men något vitare än det traditionella glödlamps-ljuset på 2700K som vi är vana vid. Ett ljus på 3000K återger färger på ett bra sätt och passar därför bra i butiker som säljer exempelvis kläder och smink eller i restauranger. Om du istället ska sälja smycken eller husgeråd rekommenderas ett kallare ljus på 4000K.


Effektiv belysning med hjälp av färgtemperatur

Ljusets färgton påverkar oss människor på olika sätt, genom att bestämma ljuskällans färgtemperatur efter uppgift och miljö kan man skapa effektiv belysning och rätt stämning efter ändamål. Färgtemperaturen är därför viktig att tänka på i alla lokaler och miljöer, inte endast i butiker. En plats med hög koncentration och där arbete ska utföras bör ha kallare ljus som ligger mellan 4000K och 5000K, som lyfter fram mer kontraster och konturer, ett ljus som piggar upp. I lugnare miljöer väljer man ofta 2700K, det ger ett mer behagligt ljus och skapar en varmare och mysigare miljö, som är vanligt i hemmamiljö. Färgtemperaturer högre än 5000K övergår snabbt i ett blåare ljus, inomhus kan det ge en något kall och steril känsla.

Xcen hjälper dig att välja belysning som är bäst lämpad för just din miljö, färgtemperaturen anpassas för att skapa önskad stämning i lokalen och/eller för att framhäva dina produkter på bästa sätt.