Senaste från bloggen
Hej sommar!
Hej sommar!
2017-06-29 0

CASE - Complete Beauty
CASE - Complete Beauty
2017-06-14 0

Framtiden är nu - LED minskar din förbrukning
Framtiden är nu - LED minskar din förbrukning
2017-05-15 0

XL Bygg öppnar nytt i Värnamo!
XL Bygg öppnar nytt i Värnamo!
2017-05-04 0

Nytt i xcen-familjen!
Nytt i xcen-familjen!
2017-04-11 0

Guide - Bänkbelysning i kök

Posted by admin21 2017-02-16 0 Kommentarer Guider,

Vi hjälper många kunder med LED belysning över arbetsbänkar i kök. Mest till privata hem men även till pentryn på kontor och liknande lokaler. I denna guide pratar vi om fördelarna med LED lister i köket samt ger våra rekommendationer på vilka LED lister man bör använda och hur man bäst kopplar in bänkbelysningen.

Varför är det fördelaktigt att använda LED lister som arbetsbelysning?

Xcen levererar kompletta LED lister anpassade efter de längder ni behöver i ert kök. Vi bygger ledlisterna genom att montera LED tejp i aluminiumprofiler med vit opalplast framför. Fördelen med detta är att man kan få en snygg och jämn arbetsbelysning i precis den längd man vill ha. Man kan på ett enkelt sätt få ljus längs hela bänkytan i köket och armaturerna är undangömda så det är bara ljuset som betraktaren ser.

Aluminiumprofilen kan sågas till önskad längd och flera stycken kan skjutas ihop för att skapa långa lister. Eventuella skarvar syns inte eftersom armaturen kommer att sitta monterade upp under överskåpen.

Vilka produkter rekommenderar vi?

LED tejp:
För stark och bra bänkbelysning och arbetsbelysning så rekommenderar vi en LED tejp på 13,2W. Har man ett mindre avstånd till ytan som skall belysas, så kan det räcka med en LED tejp på 9,6W/m för tillräcklig mängd ljus.

Färgtemperatur:
För hemmamiljö rekommenderar vi den lite mer varmvita ljusfärgen 3000K. Vill man ha ett något vitare ljus kan man välja 4000K.

Aluminiumprofiler:
För snyggast ljus rekommenderar vi att man monterar LED tejpen i en aluminiumprofil som är 12mm djup och att man använder vit skyddsplast (opal) framför för ett snyggt, jämnt ljus. Första rekommendation är den vanliga U-profilen A1612. Den kan monteras utanpåliggande med medföljande monteringsclips eller att man skruvar rakt igenom den.

Vill man ha infällt montage kan man även här använda A1612, eller så tar man aluprofil för infällning bred och hög. Den har ”vingar” som täcker eventuella sprickor/märken som uppkommit vid fräsningen. Vill man fälla in profilen kan man till exempel montera en täcksida under väggskåpen och fräsa in aluminiumprofilen i dessa.

Har man inte plats till en 12mm djup LED list finns bägge modellerna i varianter som är 6mm djupa.
Vill man rikta ljuset kan man sätta ledtejpen i en trekants-profil för ledstrips


Exempel från kund där de fräser in aluprofil i en skiva som fästes under väggskåpen

Dimmers:
En dimmer kopplas in mellan transformator och LED tejp. Det finns två varianter vi rekommenderar, en med fjärrkontroll och en som kopplas till en strömbrytare på väggen som fungerar som dimmerreglage.

Här hittar du led dimmer med fjärrkontroll
Här hittar du dimmer för inkoppling till strömbrytare på vägg.

Vad bör man tänka på vid installation?

Viktig att tänka på vid planering av bänkbelysning i köket med LEDtejp är att man kan ha max 5m seriekopplat. Behöver man längre kan man sätta transformatorn någonstans i mitten och skicka till exempel 4m åt ena hållet och 3,5m åt andra hållet. Längderna blir då parallellkopplade till transformatorn.

Fäst aluminiumprofilerna på önskat sätt. Montera sedan i LED-tejpen och sätt på den vita plasten. Placering bör vara i mitten av bänkytan eller något mot framkant. Vid hörn skjuter ni ihop ledlisterna och så löder vi en kort tunn sladd mellan listerna som böjs i vinkeln. Samma sak vid fläktar eller andra ytor där LED listen inte skall sitta men man vill att ljuset skall fortsätta på nästa sida. Meddela oss avståndet så levererar vi LED lister med kabel emellan till önskad längd.


Exempel på hörn där två aluprofiler med en kort sladd emellan skjuts ihop

Exempel på paket med led lister till ett kök

I ovan kök vill kunden ha ledbelysning längs hela bänkytan, även till höger om fläkten. Dock inte under fläkten. Kunden vill kunna dimra bänkbelysningen via reglage på väggen.

Vi tar då fram följande LED-kit till kunden:


Ledtejp på 13,2W/m (med ljusfärg 3000K) monteras i aluminiumprofil smal och hög.
Dimmer och transformator göms i skåpet ovan fläkt.

Xcen levererar ledstrips i rätt längd med pålödda kablar på 1,5m. Kunden monterar själv ledtejpen i aluminiumprofilerna och kopplar själv in kablarna till dimmern via skruvplint. I andra änden av dimmern kopplas transformatorn in via skruvplint. 

Annat från bloggen
Guide - Välj rätt downlights

Guide - Välj rätt downlights

admin21 2015-09-20 0
Här ger vi dig tips på vilka led downlights och infällda spotlights som ni skall använda beroende på vilken typ av belysning ni är ute efter.Vi på Xce...
Läs mer
Hyllbelysning - Bra ljus och smart inkoppling

Hyllbelysning - Bra ljus och smart inkoppling

admin21 2016-08-14 0
Xcen har levererat belysningslösningar för butiksinredning och andra inredningar i över 30 år. Med detta har vi byggt upp en stor kunskap och erfarenh...
Läs mer
Guide till belysningsskenor och skensystem

Guide till belysningsskenor och skensystem

admin21 2015-10-10 0
Denna guide ger er instruktioner för vilka delar som behövs för att bygga ihop raka belysningsskenor samt större skensystem för spotlights. Vi på Xcen...
Läs mer
10 tips för att förbättra belysningen i din butik

10 tips för att förbättra belysningen i din butik

admin21 2016-11-10 0
Att ha en bra butiksbelysning är av yttersta vikt för att lyckas med försäljningen i en butik. Belysning är fantastiskt effektfullt och nya LED belysn...
Läs mer