Köksbänkbelysning

Skapa trivsam stämning i kök med rätt ljus

Bänkbelysning med LED-lister i kök

Bänkbelysning i kök med LED-lister är det optimala alternativet för köksbelysning eftersom det ger ett jämnt ljus över arbetsbänken och gör det enklare och roligare att arbeta i köket. Vi på Xcen levererar professionella och anpassade ljuslister till kök som bidrar till att skapa moderna och lyxiga miljöer.

Skapa din köksbelysning i 3 steg

led-strip-steg1

1. LED-strip

När du bygger din LED-list för köket börjar ni med att välja rätt LED-strip. För effektiv och god köksbänkbelysning med fokus på att lysa upp arbetsytan köket så rekommenderar vi en LED strip på 15W/m med varmvit ljusfärg 3000K som ger ett välkomnande och stämningsfullt ljus.

aluminiumprofil-steg2

2. Aluminiumprofil

När du valt din LED-strip behöver du en lämplig aluminiumprofil som din LED-strip ska monteras i med hjälp av medföljande dubbelhäftande tejp. Vi rekommenderar en aluminiumprofil som är 9mm djup för att få ett jämnt, prickfritt ljus längs hela köksbänken.

drivers-steg3

3. Driver

För att kunna styra ljusstyrkan installerar man en dimbar driver till belysningen. Vanligast är att använda en driver som stödjer fasdimring och sen koppla den till en Plejd dimmer. Då kan man dimra både på väggen samt styra ljuset vi en app om man önskar detta.

Rekommenderade produkter för att bygga LED-lister till kök

 1. Led tejp 15W/m 24V IP62
  Led tejp 15W/m 24V IP62
  Butikshyllor
  Bänkbelysning
  Släpljus
  Flera alternativ
  198 kr
 1. Aluprofil A utanpåliggande 16x9mm
  Aluprofil A utanpåliggande 16x9mm
  Flera alternativ
  100 kr

Fördelar med LED-list som bänkbelysning

Xcen levererar kompletta LED-lister anpassade efter de längder ni behöver för att skapa en optimal bänkbelysning till kök. Ledlisterna består av LED-strips som monteras i aluminiumprofiler. Fördelen med detta är att man kan få en snygg och jämn arbetsbelysning i precis den längd som önskas. Man kan på ett enkelt sätt få ljus längs hela bänkytan i köket samtidigt som armaturerna är dolda, vilket lämnar fokus på själva ljusbilden. Aluminiumprofilen kan kapas till önskad längd och flera stycken kan skjutas ihop för att skapa längre ledlister. Eventuella skarvar syns inte eftersom armaturen kommer att sitta monterade upp under överskåpen.

SMART KÖKSBÄNKBELYSNING

Installerar man en dimbar driver som stödjer fasdimring går det att använda sig av smart belysning så som Plejd, Zigbee, Schneider Wiser eller andra system som har fasdimrings dimrar/styrenheter. 

Vi kan även erbjuda drivers som stödjer KNX, DALI eller Zigbee om ni vill styra er köksbelysning via Philips Hue och Ikea trådlös app vilka båda bygger på Zigbee.

FÖRDELAR MED LED-LIST I KÖKET

Xcen levererar kompletta LED-lister anpassade efter de längder ni behöver för optimal bänkbelysning till kök.

Ledlisterna består av LED-strips som monteras i aluminiumprofiler. Fördelen med detta är att man kan få en snygg och jämn arbetsbelysning i precis den längd som önskas. Man kan på ett enkelt sätt få ljus längs hela bänkytan i köket samtidigt som armaturerna är dolda, vilket lämnar fokus på själva ljusbilden.

Aluminiumprofilen kan kapas till önskad längd och flera stycken kan skjutas ihop för att skapa längre ledlister. Eventuella skarvar syns inte eftersom armaturen kommer att sitta monterade upp under överskåpen.

SMART BELYSNING I KÖKET

Installerar man en dimbar fasdriver öppnar det också upp möjligheterna att använda sig av smart belysning så som Plejd eller Philips Hue appen via Zigbee driver.

Gör din LED-list smart med Plejd-dimmer som kopplas till dimbar driver med fasdim och styr via Plejd-appen eller installera en styrenhet med Zigbee protokoll för att använda din köksbelysning via Philips Hue och Ikea trådlös app.

TIPS

 • Montera LED-list cirka 5 cm in från framkanten på överskåpen i köket. Då blir belysningen bra över hela arbetsytan då ljuset hinner sprida sig. 
 • Dölj gärna LED-listen bakom en trälist eller annan kant, alternativt fräs in ett spår och använd infälld aluminiumprofil. Då får man snyggast ljus eftersom inte ljuskällan syns alls, utan endast ljuset som kommer ner och träffar arbetsytan.
 • Har ni ingen möjlighet att dölja bänkbelysningen, använd vår aluminiumprofil Elegant. Den har små kanter som döljer opalen där ljuset kommer ifrån, vilket minskar bländning. Den har också dolda monteringsclips vilket ger ett elegant intryck.

Alternativa produkter

 • Vill ni fälla in er bänkbelysning kan ni använda den vår standard U-profil men det finns även aluminiumprofiler med vingar för att dölja frässpår. Ni hittar dessa produkter i aluminiumprofiler kategorin. 
 • Vill ni kunna ändra ljusfärg går det att välja Tunable White LED-strip där ljusstyrka kan varieras och justeras mellan 2200K (Varmvit ljusfärg) till 6000K (kallvit ljusfärg). Styr med SKY, DALI, Plejd eller valfri ljusstyrning som klarar Tunable White.

Alternativa produkter för LED-lister till kök

 1. Bänkbelysning kök LED-armatur - Dimbar - 1m & 2m
  Bänkbelysning kök LED-armatur - Dimbar - 1m & 2m
  Flera alternativ
  845 kr
 1. Led tejp COB 15W/m 24V IP20
  Led tejp COB 15W/m 24V IP20
  Butikshyllor
  Exponering
  Köksbänk
  Flera alternativ
  215 kr
 1. Pendel Elegant - 2m Dimbar
  Pendel Elegant - 2m Dimbar
  Flera alternativ
  1 531 kr

ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATION

När du ska installera LED-strips i din köksbänk är det viktigt att planera belysningen i förväg.

Viktig att tänka på vid planering av bänkbelysning i köket med LEDtejp är att man kan ha max 5m seriekopplat. Behöver man längre kan man sätta transformatorn någonstans i mitten, t.ex. fläktskåpet och skicka till exempel 4m åt ena hållet och 2m åt andra hållet. Längderna blir då parallellkopplade till transformatorn.

Fäst aluminiumprofilerna på önskat sätt. Montera sedan i LED-tejpen och sätt på den vita plasten. Placering bör vara i mitten av bänkytan eller något mot framkant. Vid hörn skjuter ni ihop ledlisterna och så löder vi en kort tunn sladd mellan listerna som böjs i vinkeln. Samma sak vid fläktar eller andra ytor där LED listen inte skall sitta men man vill att ljuset skall fortsätta på nästa sida. Meddela oss avståndet så levererar vi LED lister med kabel emellan till önskad längd.

EXEMPEL PÅ KÖKSBÄNKBELYSNING

Led-strip-koksbelysning
• Börja med en LED-strip, vi rekommenderar LED-strip 15W/m med 3000K
• Lägg till en passande aluminiumprofil, till exempel utanpåliggande U-profil 16x9mm eller infälld hög 18x9mm.
• Välj till sist en önskad dimbar fasdriver som passar den effekten(W) ni behöver. Fasdrivern kopplas med en LED-dimmer på väggen eller med Plejd dosdimmer.

Fråga oss om belysning

Beskriv gärna ditt ärende och önskemål så utförligt som möjligt för snabbast hantering av ditt mejl och bifoga gärna eventuella ritningar eller dokumentation om det berör offerter eller liknande.

Kontaktinformation

Vårt huvudkontor och produktion är i Värnamo men vi har också kontor i Malmö. Och givetvis levererar vi er belysning oavsett vart ni befinner er i Sverige.


Värnamo
Kalkstensvägen 7
331 44 Värnamo


Malmö
Einar Hansens Esplanad 29
211 13 Malmö

MEJLA OSS

Beskriv gärna ditt ärende så utförligt som möjligt för snabbast hantering av ditt mejl. information@xcen.se

RING OSS

Föredrar du hantering av ditt ärende över telefon? Ring gärna oss så hjälper vi dig med alla dina frågor. 0370-378530

offertfo_rfra_gan

Offertförfrågan

Kontakta oss för offert på ert belysningsprojekt

professionella-produkter

Professionella produkter

Belysningsprodukter av högsta kvalitet

14-dagars-retur

14 dagars retur

Returnera din vara inom 14 dagar

saker-betalning

Säker betalning

Säker betalning genom Svea Ekonomi, välj bland flera betalningsalternativ

@xcen_belysning

Inspireras av belysning från oss på instagram!