Xcen har levererat belysningslösningar för butiksinredning och andra inredningar i över 30 år. Med detta har vi byggt upp en stor kunskap och erfarenhet kring hur man med sin hyllbelysning fångar kundens intresse och möter dess förväntningar. 

 Xcen levererar profesionella lösningar för hyllbelysning och ljuslådor till butiksställ.

 • Bra ljus med rätt ljusfärg för just era produkter
 • Snygga installationer
 • Smarta inkopplingar för snabb montering
 • Kostnadseffektivit

Vill du veta hur installationen ovan är inkopplad? Se nedan och läs sedan vidare hur vi skapar hyllbelysningar i butiksinredning. Läs om olika installationer och vilka produkter vi rekommenderar.

Inkoppling av belysning i hyllor

Inkoppling av 5 hyllbelysningar samt ljustavla till strömskena

 

Xcen erbjuder komplett service för att ta fram anpassade kompletta paket för hyllbelysning. Våra belysningslösningarna används ofta i butikshyllor. Samma typ lösningar kan också användas på mässor, utställningar eller som dekorationsbelysning i olika inredningar, till exempel tv-studios, restauranger och barer.

Hyllbelysning i matbutik

Exempel på butiksställ där Xcens LED armatur och LED lister används som hyllbelysning

I vårt sortiment har vi ett antal produkter som vi kombinerar på olika sätt för att lösa vår kunds specifika problem. När man konstruerar belysningssystem för butikshyllor är det ofta viktigt att uppfylla följande krav från beställaren:

 • Snyggt upplysta produkter som fångar besökarens intresse
 • Belysningsarmaturer som inte syns
 • Kostnadseffektivitet
 • Smidig och snabb montering

 

Exempel på led tejp som ljus i hyllor

Armaturer för belysning av hyllor

Beroende på ljuskrav, hyllmaterial och mått finns det olika belysningsarmaturer att välja mellan. I vårt sortiment har vi en rad olika armaturer anpassade för att användas som ljuskälla i butikshyllor. 

 • LED lister som fästs med metallclips
 • LED tejp direkt på hylla
 • LED tejp monterade i aluminiumprofiler av olika modeller
 • LED list eller aluminiumprofil monterade med magnet för hög flexibilitet
 • LED armatur för höga hyllor där mer ljus krävs

Nedan presenteras dessa armaturer lite mer ingående. Ni hittar också information om hur man på bästa sätt kan koppla in led-lösningarna. 

Ledlist Super bar

Vår nya ledlist med kupa av vit opal. Kupan gör att ljuset från listen är helt jämnt och inga dioder syns. På baksida finns inbyggda magneter för enkel montering i plåtinredning. I varje ända finns uttag för anslutningssladd och vidarekopplingssladd till nästa ledlist. Ledlister kan också kopplas ihop via strömskena. Totalt kan 8st ledlister kopplas ihop i en rad. 

Ledlist Super bar finns i två standardlängder, 570mm och 870mm. Som tillbehör finns en rad olika inkopplingssladdar samt vinklade monteringsclips när man vill rikta ljuset. 

Ledtejp i anpassade längder 

LED tejp är en fantastiskt flexibel ljusprodukt. Enkel att montera, enkel att anpassa längden och den går att få i en massa olika varianter för att få just det ljus som eftersträvas. I webshopen har vi ett 60tal olika varianter. Olika styrkor, olika ljusfärger och olika ip-klasser. De går också att få i en massa olika fasta färger och i modeller där man kan styra ljusfärgen med fjärrkontroll. Se RGB led tejp där man kan få till vilken färg som helst på ljuset.  

LED tejp anpassas enkelt till önskad längd. Xcen anpassar också inkopplingskontakten och sladdlängden för att passa precis i det ställ den skall användas i.

På baksidan av ledtejpen sitter kraftigt klister för montering direkt mot materialet i butiksstället. I butikshyllor monteras ledtejp oftast i aluminiumprofiler för att få en snygg installation.

Aluminiumprofiler för ledtejp

Aluminiumprofiler för ledtejp

För snyggare montering av led tejp kan aluminiumprofiler för led tejp användas. Aluminiumprofilerna finns i flera olika utföranden för att passa specifika ändamål. Utanpåliggande, infrästa, vinklade, runda, för golvlister, för trappnos etc. 

På aluminiumprofilen kan vit skyddsplast monteras som gör att ljuset från dioderna jämnas ut och man får ett jämnare och behagligare ljussken.

Aluminiumprofiler kan monteras med medföljande monteringsclips, skruv, dubbelhäftandetejp eller med magnet.

Xcen LED armatur med mått 570mm och 870mm.

LED armaturen har en unik funktion med inbyggd transformator. Det innebär att den blir lätt att rita in i inredning och enkel att koppla in eftersom man inte behöver tänka på val av transformator och hur en ledtransformator skall placeras. LED armaturen kopplas direkt till vanligt vägguttag.

LED armaturen har uttag för anslutningssladdar och mellankopplingssladdar i varje ända. Upp till 8 stycken ledarmaturen kan kopplas ihop i ett belysningssystem. Till exempel i ett lång butiksställ.

Monteras med monteringsclips.

Smart och flexibel inkoppling av belysning för hyllor

Bild1: Tunn strömskena med snabbkoppling. Bild2: Spindelkabel med 4 utgångar

Hyllbelysning skall kopplas in utan hängande sladdar och kopplingar som stör intrycket av produkterna i hyllorna. Därför gäller det att lösa strömförsörjningen på ett elegant sätt och samtidigt få flexibilitet då hyllorna kan flyttas. Med hjälp av en tunn strömskena kan man snyggt lösa strömmen till hyllorna. Inkoppling kan ske på följande sätt:

 1. Smala strömskenor som fästs i bakkant av stället.
 2. Med snabbkopplingar kopplas varje hyllplan in i skenorna.
 3. I botten kopplas utvald led transformator in till skenan.

Alternativ till strömskenor är spindelkablar som delar sig från led transformatorn till varje hyllplan. Dvs efter transformatorn kopplas spindelkabel in som delar upp sig i 2-->6 armar beroende på modell. Sen får man dra en sladd från varje hyllplan till en arm på spindelkabeln. 

Snabbkopplingar för smart inkoppling av led-kit

Gemensamt för alla våra ledkit, oavsett om man använder strömskena eller spindelkabel för anslutning till transformator, är att vi använder snabbkopplingar. Kallas även DC-kontakter. Dessa möjliggör snabb och säker installation som kan göras av vem som helst.  

LED transformatorer till inredning

LED belysning går på 12V eller 24V. Därför behövs en transformator för att koppla in led belysning till ström. 

Xcen hjälper er välja rätt led transformator för er hyllbelysning. Det gäller att få rätt styrka samtidigt som antalet transformatorer skall anpassas för att få kostnadseffektivitet och smidighet vid montering av hyllsystem.

Xcen har ett komplett sortiment av LED transformatorer för både inomhus och utomhusbruk.