Hyllbelysning - Bra ljus som säljer mer

Xcen levererar professionella lösningar för hyllbelysning och ljuslådor till butiksställ

Vi levererar ljuslösningar i hela Sverige. Allt ifrån stora projekt till livsmedelskedjor till mindre enskilda butiker. Exempel på lite större kedjor där vår hyllbelysning ofta finns installerat är ICA, Coop, Eton, Kjell&Co, Tre, Circle K, Brio, XLBygg, Bordershop, NK m.fl. Läs gärna vidare hur vi skapar hyllbelysningar i butiksinredning i detalj. Nedan berättar vi lite mer ingående om projekt samt vilka produkter vi rekommenderar.
Hyllbelysning på ICA
Hyllbelysning till Marabou

Typexempel av vår hyllbelysning & ljuslådor i butik. Tidningsställ, Godis m.m.

Belysta hyllor och ljuslåda på ICA Maxi
Belysta hyllor säljer

Syns man inte, finns man inte. En god hyllbelysning leder till fler kunder.

Hyllbelysning hos Lekia
Ledlister i hyllor

Hyllbelysning kan fås satspackat med snabbkopplingar och magnetfästen (Brio, Lekia).

Ledlister i kylar
Ledlister i hyllor

Vi är även duktiga på hyllbelysning i livsmedelsbutiker för kyl/frys

Hyllbelysning till butiksinredning

Xcen har levererat belysningslösningar och hyllbelysning för butiksinredning och liknande i över 30 år. Under tiden har vi byggt upp en god erfarenhet, goda relationer och en bred kompetens kring hur man med sin hyllbelysning fångar kundernas intresse och möter dess förväntningar. 

Viktigt med hyllbelysning

 • Bra ljus med rätt ljusfärg för era produkter
 • Snygg installation
 • Smart inkoppling för snabb montering
 • Kostnadseffektivt
hyllbelysning-butik

Kompletta paket för hyllbelysning

Xcen erbjuder full service för att ta fram anpassade och kompletta paket för hyllbelysning. Våra belysningslösningarna används ofta i butikshyllor. Samma typ av lösningar kan också användas på mässor, utställningar eller som dekorationsbelysning i olika inredningar, till exempel tv-studios, restauranger och barer.

I vårt sortiment har vi ett antal produkter som vi kombinerar på olika sätt för att lösa vår kunds specifika önskemål. Vid konstruktion av belysningssystem för butikshyllor är det ofta viktigt att uppfylla följande krav från beställaren:

Snyggt upplysta produkter som fångar besökarens intresse
Belysningsarmaturer som inte syns
Kostnadseffektivitet
Smidig och snabb montering

Belysning i hyllor Husqvarna

Armaturer för belysning av hyllor

Beroende på ljuskrav, hyllmaterial och mått finns det olika belysningsarmaturer att välja mellan. I vårt sortiment har vi en rad olika armaturer anpassade för att användas som ljuskälla i butikshyllor. 

 • LED-lister som fästs med metallclips
 • LED-strips direkt på hylla
 • LED-strips monterade i aluminiumprofiler av olika modeller
 • LED-lister eller aluminiumprofil monterade med magnet för hög flexibilitet
 • LED-armatur för höga hyllor där kraftigare ljus krävs

 

Nedan presenteras dessa armaturer mer ingående. Ni hittar också information om hur man på bästa sätt kan koppla in hyllbelysningar. På bilden ser ni på våra ledlister som ljus i hyllor på Bordershop i Tyskland

Belysning i hyllor med ledlister på Bordershop

LED-list Slim 870mm - En komplett ljuslösning för butikshyllor

LED-list Slim är vår senaste modell för hyllbelysning som ger väldigt mycket och samtidigt flexibilitet för pengarna. En supertunn smal LED-list med inbyggd magnet på baksidan gör det enkelt att få plats och montera i hyllor. Endast 8mm bred och 8mm hög med en längd på 870mm som är anpassad för svenska butiker. Magneter på baksidan som fäster på plåthyllor och magneter på kabeln så att kablarna kan gömmas enkelt (även clips medföljer). E n väldigt smidig armatur att jobba med helt enkelt. Ljuset håller dessutom hög kvalitet med RA90 för god färgåtergivning.

ledlist-slim-butik-hylla

Exempel på kopplingsschema för hyllbelysning på fyra plan

Xcen LED-armatur U123L med mått 570mm, 870mm och 1170mm

LED-armaturen har en unik funktion med inbyggd transformator. Det innebär att den blir lätt att rita in i inredning och enkel att koppla in eftersom man inte behöver tänka på val av transformator och hur en ledtransformator skall placeras. LED-armaturen kopplas direkt till vanligt vägguttag.

LED armaturen har uttag för anslutningssladdar och mellankopplingssladdar i varje ända. Upp till 8 stycken ledarmaturen kan kopplas ihop i ett belysningssystem. Till exempel i ett lång butiksställ.

Monteras med monteringsclips.

LED-list X Alfa och LED-list X Premium - 570mm / 870mm

Vår LED-list X serie kommer i två modeller (utan eller med opalskydd). Dessa två typer av LED-lister är av hög kvalitet och kommer i standardmått för butikshyllor 570mm och 870mm. Passar utmärkt till butiker som vill belysa sina produkter i hyllor. Vi kan skräddarsy och anpassa Alfa X och Premium X med DC-kontakt eller strömskenekontakt. LED-listen finns att välja mellan två olika ljusfärger, 3000 Kelvin (varmvitt) och 4000 Kelvin (normalvitt).

Baksidan kan fås med inbyggda magneter för enkel montering i plåtinredning. I varje ände finns uttag för anslutningssladd och möjlig vidarekopplingssladd till nästa ledlist. Ledlister kan även kopplas samman via en slimmad strömskena. Totalt kan 8st ledlister kopplas ihop i en rad. 

Som tillbehör till LED-list X Alfa och LED-list X Premium finns en rad olika inkopplingssladdar samt vinklade monteringsclips när man vill rikta ljuset. 

LED-strip och LED-list i anpassade längder - Hyllbelysning efter era mått

LED strip / LED tejp är en fantastiskt flexibel ljusprodukt. Enkel att montera, enkel att anpassa längden på och den går att få i en massa olika varianter för att få fram just det ljus som eftersträvas. I webshopen har vi ett 60-tal olika varianter. Olika styrkor, olika ljusfärger och olika IP-klasser. För just hyllbelysning brukar LED-strips med 10W/m-15W/m vara den mest populära lösningen. De går också att få i ett flertal olika fasta färger och modeller där det går att styra ljusfärg med fjärrkontroll. Se RGB ledstrip där man kan få till vilken färg som helst på ljuset.  

LED-strips anpassas enkelt till önskad längd. Xcen anpassar också inkopplingskontakten och sladdlängden för att passa precis i det ställ den skall användas i.

På baksidan av ledtejpen sitter kraftigt klister för montering direkt mot materialet i butiksstället. I butikshyllor monteras ledstrips oftast i aluminiumprofiler för att få en snygg installation.

Aluminiumprofiler för LED-strips

För snyggare montering av ledstrips kan aluminiumprofiler för ledstrips användas. Aluminiumprofilerna finns i flera olika utföranden för att passa specifika ändamål. Utanpåliggande, infrästa, vinklade, runda, för golvlister, för trappnos etc. 

På aluminiumprofilen kan vit skyddsplast monteras som gör att ljuset från dioderna jämnas ut och man får ett jämnare och behagligare ljussken.

Aluminiumprofiler kan monteras med medföljande monteringsclips, skruv, dubbelhäftande tejp eller med magnet.

Smart och flexibel inkoppling av belysning för hyllor

Hyllbelysning skall kopplas in utan hängande sladdar och kopplingar som stör intrycket av produkterna i hyllorna. Därför gäller det att lösa strömförsörjningen på ett elegant sätt och samtidigt få flexibilitet då hyllorna kan flyttas. Med hjälp av en tunn strömskena kan man snyggt lösa strömmen till hyllorna. Inkoppling kan ske på följande sätt:

 1. Smala strömskenor som fästs i bakkant av stället.
 2. Med snabbkopplingar kopplas varje hyllplan in i skenorna.
 3. I botten kopplas utvald led transformator in till skenan.

Alternativ till strömskenor är spindelkablar som delar sig från led transformatorn till varje hyllplan. Dvs efter transformatorn kopplas spindelkabel in som delar upp sig i 2-->6 armar beroende på modell. Sen får man dra en sladd från varje hyllplan till en arm på spindelkabeln. 

Snabbkopplingar för smart och enkel inkoppling av belysning

Gemensamt för alla våra ledkit, oavsett om man använder strömskena eller spindelkabel för anslutning till transformator, är att vi använder snabbkopplingar. Kallas även DC-kontakter. Dessa möjliggör snabb och säker installation som kan göras av vem som helst.  

 

LED transformatorer till inredning

LED belysning går på 12V eller 24V. Därför behövs en transformator för att koppla in led belysning till ström. 

Xcen hjälper er välja rätt LED transformator för er hyllbelysning. Det gäller att få rätt styrka samtidigt som antalet transformatorer behöver anpassas för att uppnå kostnadseffektivitet och smidighet vid montering av hyllsystem.

Xcen har ett komplett sortiment av LED transformatorer för både inomhus och utomhusbruk.

Få hjälp att välja rätt ljus till ert projekt

Fler guider

Indirekt ljus med dolda LED-lister

Vi går igenom hur man kan skapa fantastiska installationer med indirekt ljus med hjälp av dolda ledlister.

GUIDE

Infällda spotlights och downlights till kök

Vid planering av köksbelysning finns det en del alternativ att välja mellan och val att väga mot varandra. Vilken typ av belysning lämpar sig bäst?

GUIDE

Dimra led tejp och led lister med plejd

Plejd har snabbt blivit en populär produkt för att styra belysning i form av spotlights, downlight, LED-lister och pendelarmaturer.

GUIDE
offertfo_rfra_gan

Offertförfrågan

Kontakta oss för offert på ert belysningsprojekt

professionella-produkter

Professionella produkter

Belysningsprodukter av högsta kvalitet

14-dagars-retur

14 dagars retur

Returnera din vara inom 14 dagar

saker-betalning

Säker betalning

Säker betalning genom Svea Ekonomi, välj bland flera betalningsalternativ

@xcen_belysning

Inspireras av belysning från oss på instagram!