Senaste från bloggen
Nytt i xcen-familjen!
Nytt i xcen-familjen!
2017-04-11 0

Butiksbelysning hos Grandpa Malmö
Butiksbelysning hos Grandpa Malmö
2017-04-04 0

NYHET #COLOR
NYHET #COLOR
2017-03-13 0

DMX styrning av LED belysning
DMX styrning av LED belysning
2017-03-12 0

Guide - Bänkbelysning i kök
Guide - Bänkbelysning i kök
2017-02-16 0

LED Downlights

LED Downlights

Här finner ni ett stort utbud av smidiga LED downlights för infällnad eller för utanpåliggande montering med påbyggnadsring. Allt från små möbeldownlights till stora infällda takspotlights. Downlights är populära i hem så väl som i butiker, restauranger, hotell och kontor. 

Mer info om downlights

En leddownlight kopplas oftast till en transformator

De flesta downlights kräver en transformator eller driver som det också kallas. Driver omvandlar 230V som kommer från vägguttaget till rätt spänning och ström för just den downlighten. Vid installationer av små downlights, kopplar man ofta flera till en transformator. Till exempel i displayskåp, butiksinredning, barinredning eller vid arbetsbelysning i kök.

De större downlightsen avsedda för infällnad i tak, kommer med tillhörande drivers. En per armatur. Det är drivern som styr om armaturen är dimbar eller inte. För alla downlights kan man byta transformatorn till en dimbar när detta önskas. 

De flesta modellerna finns i flera färger. Läs mer under respektive produkt

230V led downlights är lite smidigare

Vi har en fast och en ställbar downlight som inte kräver transformator. DL810 och DL830. Dessa kopplas in utan transformatorer och är på de sättet lite enklare att installera. Dessa 230V led downlights kan dimras med vanliga dimmers. 

Både DL810 och DL830 kan levereras med vidarekopplingssladdar med snabbkopplingar. Väldigt enkel installation. En downlight i kedjan kopplas till vägguttag. Sen kopplas övriga armaturer ihop i en kedja. 

LED teknikens fördelar

LED downlights har led teknikens stora fördelar. De avger väldigt lite värme och innehåller inget miljöfarlig kvicksilver. De avger heller ingen IR eller UV strålning vilket är bra om de är i närheten av värmekänsliga produkter som mat, organiska material och målningar. Dessutom har de överlägsen livslängd jämfört med vanliga downlights. Led tekniken gör också att de kan vara väldigt tunna, vilket är speciellt bra för just downlights eftersom utrymme ofta är en begränsning. 

Hur monteras downlights?

LED Downlights monteras ofta genom att man gör ett hål i skåpet, taket eller hyllan där armaturer skall sitta. Sen fäster armaturen med hjälp av ett fjäderfäste på insidan. Alla kablar är på insidan och syns inte tillsammans med armaturen, vilket gör downlights till väldigt stilrena armaturer. LED downlights för utanpåliggande montage fästes enkelt med hjälp av en skruv eller tejp. 

Alternativ till LED downlights i hyllor och skåp kan vara olika lösningar med LED tejp

Missa inte våran guide som hjälper dig att välja downlights