LADDA NER PRODUKTBLAD

Det finns ett stort intresse av LED belysning över arbetsbänkar i kök. Mycket till privata hem men även till pentryn på kontor och liknande lokaler. I denna guide ger vi er fördelarna med LED lister i köket samt ger våra rekommendationer på vilka produkter man bör använda och hur man bäst kopplar in bänkbelysningen.

Om du vill att vi ska titta på vad just du behöver för belysning så kan du klicka på länken nedan och fylla i vårt formulär. Vi mejlar sedan dig ett komplett paket som är skräddarsytt till ditt specifika kök. 

BÄNKBELYSNING I KÖK - VI RÄKNAR UT VAD DU BEHÖVER

Varför är det fördelaktigt att använda LED lister som arbetsbelysning?

Xcen levererar kompletta LED lister anpassade efter de längder ni behöver i ert kök. Ledlisterna består av LED tejp monterad i aluminiumprofiler med vit opalplast framför. Fördelen med detta är att man kan få en snygg och jämn arbetsbelysning i precis den längd man vill ha. Man kan på ett enkelt sätt få ljus längs hela bänkytan i köket och armaturerna är undangömda så det är bara ljuset som betraktaren ser.

Aluminiumprofilen kan sågas till önskad längd och flera stycken kan skjutas ihop för att skapa långa lister. Eventuella skarvar syns inte eftersom armaturen kommer att sitta monterade upp under överskåpen.

Vilka produkter rekommenderar vi?

LED tejp:
För stark och bra bänkbelysning/arbetsbelysning så rekommenderar vi en LED tejp på 13,2W. Har man ett mindre avstånd till ytan som skall belysas, så kan det räcka med en LED tejp på 9,6W/m för tillräcklig mängd ljus.

Färgtemperatur:
Vi rekommenderar som standard den lite mer varmvita ljusfärgen 3000K. Vill man ha ett något vitare ljus kan man välja 4000K.

Aluminiumprofiler:
För snyggast ljus monteras LED tejpen i en aluminiumprofil som är 12mm djup och att man använder vit skyddsplast (opal) framför för ett jämnt ljus över bänkytan. Första rekommendation är den vanliga U-profilen A1612. Den kan monteras utanpåliggande med medföljande monteringsclips eller att man skruvar rakt igenom den.

Vill man ha infällt montage kan man även här använda A1612, eller så tar man aluprofil för infällning bred och hög. Den har ”vingar” som täcker eventuella sprickor/märken som uppkommit vid fräsningen. Vill man fälla in profilen kan man till exempel montera en täcksida under väggskåpen och fräsa in aluminiumprofilen i dessa.

Har man inte plats till en 12mm djup LED list finns bägge modellerna i varianter som är 6mm djupa.
Vill man rikta ljuset kan man sätta ledtejpen i en trekants-profil för ledstrips


Exempel från kund där de fräser in aluprofil i en skiva som fästes under väggskåpen

Dimmers:
Väljer man 13,2W/m LED tejp kan det vara bra att installera en dimmer, då kan man växla mellan bra arbetsljus och mer dekorativ belysning. En dimmer kopplas in mellan transformator och LED tejp. Det finns två varianter vi rekommenderar, en med fjärrkontroll och en som kopplas till en strömbrytare på väggen som fungerar som dimmerreglage.

Här hittar du led dimmer med fjärrkontroll
Här hittar du dimmer för inkoppling till strömbrytare på vägg.

Vad bör man tänka på vid installation?

Viktig att tänka på vid planering av bänkbelysning i köket med LEDtejp är att man kan ha max 5m seriekopplat. Behöver man längre kan man sätta transformatorn någonstans i mitten och skicka till exempel 4m åt ena hållet och 3,5m åt andra hållet. Längderna blir då parallellkopplade till transformatorn.

Fäst aluminiumprofilerna på önskat sätt. Montera sedan i LED-tejpen och sätt på den vita plasten. Placering bör vara i mitten av bänkytan eller något mot framkant. Vid hörn skjuter ni ihop ledlisterna och så löder vi en kort tunn sladd mellan listerna som böjs i vinkeln. Samma sak vid fläktar eller andra ytor där LED listen inte skall sitta men man vill att ljuset skall fortsätta på nästa sida. Meddela oss avståndet så levererar vi LED lister med kabel emellan till önskad längd.


Exempel på hörn där två aluprofiler med en kort sladd emellan skjuts ihop

Exempel på paket med led lister till ett kök

I ovan kök vill kunden ha ledbelysning längs hela bänkytan, även till höger om fläkten. Dock inte under fläkten. Kunden vill kunna dimra bänkbelysningen via reglage på väggen.

Vi tar då fram följande LED-kit till kunden:


Ledtejp på 13,2W/m (med ljusfärg 3000K) monteras i aluminiumprofil smal och hög (A1612).
Dimmer och transformator göms i skåpet ovan fläkt.

Xcen levererar ledstrips i angiven längd med pålödda kablar. Kunden monterar själv ledtejpen i aluminiumprofilerna och kopplar själv in kablarna till dimmern via skruvplint. I andra änden av dimmern kopplas transformatorn in via skruvplint. Ni kan enkelt köpa ett komplett LED kit för ert kök här på webben.

Prisexempel 

Priexempel för kök med totalt 3m LED tejp, 2,6m + 0,4m.  

3m LED tejp 13,2W/m = 555:-
3m Aluminiumprofil A1612 = 303:-
1st Dimmer PWM pushdim = 551:-
1st Transformator 60W = 253:-
3m Kabel = 24:-
0,2h Montering (Lödning)  = 90:- 

Totalt exkl moms = 1776:-