Det finns ett stort intresse av LED belysning över arbetsbänkar i kök. Mycket till privata hem men även till pentryn på kontor och liknande lokaler. I denna guide ger vi er fördelarna med LED lister i köket samt ger våra rekommendationer på vilka produkter man bör använda och hur man bäst kopplar in bänkbelysningen.

Ljus på köksbänk arbetsbelysning kök

Om du vill att vi ska titta på vad just du behöver för belysning så kan du klicka på länken nedan och fylla i vårt formulär. Vi mejlar sedan dig ett komplett paket som är skräddarsytt till ditt specifika kök. 

BÄNKBELYSNING I KÖK - VI RÄKNAR UT VAD DU BEHÖVER

Fördelen med LED list som bänkbelysning i kök

Xcen levererar kompletta LED lister anpassade efter de längder ni behöver i ert kök. Ledlisterna består av LED tejp monterad i aluminiumprofiler med vit opalplast framför. Fördelen med detta är att man kan få en snygg och jämn arbetsbelysning i precis den längd man vill ha. Man kan på ett enkelt sätt få ljus längs hela bänkytan i köket och armaturerna är undangömda så det är bara ljuset som betraktaren ser.

Aluminiumprofilen kan sågas till önskad längd och flera stycken kan skjutas ihop för att skapa långa lister. Eventuella skarvar syns inte eftersom armaturen kommer att sitta monterade upp under överskåpen.

 

Vilka produkter rekommenderar vi till bänkbelysning?

LED tejp:

För stark och bra bänkbelysning/arbetsbelysning i köket så rekommenderar vi en LED tejp på 15W/m. 

Färgtemperatur:

Vi rekommenderar som standard den lite mer varmvita ljusfärgen 3000K. Vill man ha ett något vitare ljus kan man välja 4000K.

Aluminiumprofiler:

För en komplett led list till köket skall ledtejpen monteras i lämplig aluminiumprofil. För snyggast ljus monteras LED tejpen i en aluminiumprofil som är ca 10-15mm djup och att man använder vit skyddsplast (opal) framför för ett jämnt ljus över bänkytan. Första rekommendation är den vanliga U-profilen 14x13mm. Den kan monteras utanpåliggande med medföljande monteringsclips eller att man skruvar rakt igenom den.

Vill man ha infällt montage kan man även här använda u-profilen, eller så tar man aluprofil för infällning. Den har ”vingar” som täcker eventuella sprickor/märken som uppkommit vid fräsningen. Vill man fälla in profilen kan man till exempel montera en täcksida under väggskåpen och fräsa in aluminiumprofilen i dessa.

Har man inte plats till en 12mm djup LED list finns bägge modellerna i varianter som är 6mm djupa.
Vill man rikta ljuset kan man sätta ledtejpen i en trekants-profil för ledstrips


Exempel från kund där de fräser in aluprofil i en skiva som fästes under väggskåpen

Dimmers:

Väljer man 15W/m LED strip kan det vara bra att installera en dimmer, då kan man växla mellan bra arbetsljus och mer dekorativ belysning. En dimmer kopplas in mellan transformator och LED tejp. Alternativ använder man en dimbar driver för ledlisterna. Vill man dimra med fjärrkontroll rekommenderar vi en separat dimmer. Vill man dimra med Plejd eller strömbrytare på väggen rekommenderar vi dimbara drivern. 

Här hittar du led dimmer med fjärrkontroll

Dimra bänkbelysning med Plejd eller annan fasdimmer:

En Plejd-dimmer kan kopplas till våra dimbara drivers med fasdim. På så sätt kan man dimra ledlisterna i köket via Plejd appen samt via reglage på väggen.   

Vad bör man tänka på vid installation av ledlist i kök?

Viktig att tänka på vid planering av bänkbelysning i köket med LEDtejp är att man kan ha max 5m seriekopplat. Behöver man längre kan man sätta transformatorn någonstans i mitten, t.ex. fläktskåpet och skicka till exempel 4m åt ena hållet och 2m åt andra hållet. Längderna blir då parallellkopplade till transformatorn.

Fäst aluminiumprofilerna på önskat sätt. Montera sedan i LED-tejpen och sätt på den vita plasten. Placering bör vara i mitten av bänkytan eller något mot framkant. Vid hörn skjuter ni ihop ledlisterna och så löder vi en kort tunn sladd mellan listerna som böjs i vinkeln. Samma sak vid fläktar eller andra ytor där LED listen inte skall sitta men man vill att ljuset skall fortsätta på nästa sida. Meddela oss avståndet så levererar vi LED lister med kabel emellan till önskad längd.


Exempel på hörn där två aluprofiler med en kort sladd emellan skjuts ihop

Exempel på paket med led lister till ett kök

I ovan kök vill kunden ha ledbelysning längs hela bänkytan, även till höger om fläkten. Dock inte under fläkten. Kunden vill kunna dimra bänkbelysningen via reglage på väggen.

Vi tar då fram följande LED-kit till kunden:

Skiss på ledlister till kök


Ledtejp på 15W/m med ljusfärg 3000K monteras i aluminiumprofil U-profil 14x13mm.
Dimbar transformator göms i skåpet ovan fläkt och kopplas till fasdimmer, till exempel Plejd. Dimmern kopplas till 230V.

Xcen levererar ledstrips i angiven längd med pålödda kablar. Kunden monterar själv ledtejpen i aluminiumprofilerna och kopplar själv in kablarna till transformatorn via skruvplint.

Belysning i kökstaket

Är ni på jakt efter takspotlights på skenatill kök kolla in denna guiden. Guide takspotlights på skena till kök

Vill ni ha infällda spotlights, kolla in denna guide: Infällda spottar i kök