I den här guiden kommer vi att gå igenom inkoppling av LED-lister samt synkning och konfiguration med Casambi. Det fungerar ungefär likadant för inkoppling av spotlights och andra lampor till Casambi (endast typ av styrenhet skiljer sig). Med några få steg och med beskrivande bilder tror vi att du som läsare kommer förstå enkelheten med installation och ljusstyrning av ledlister och ledstrips. Samtliga av Xcens armaturer är kompatibla med smart ljusstyrning och Casambi. På vår sida hittar du allt du behöver för att skapa professionell LED-belysning, det vill säga: ljuskälla (ledtejp, spotlights, downlights, ledpaneler), aluminumprofiler, drivdon, styrenheter och tillbehör. 

Vad är Casambi och vad kan jag koppla till det?

Casambi är ett populärt ljusstyrningssystem som tillåter trådlös ljusstyrning via Bluetooth. Casambi kan styras med app i telefon, strömbrytare, knappsats samt sensorer. Eftersom protokollet är öppet har kompatibiliteten blivit bred, vilket innebär att Casambi stödjer de flesta standarder (DALI, Philips Hue, fasdimring, 1-10V, RGB, RGBW, Dynamisk vit osv). Casambi är ett utmärkt alternativ för den som vill styra ljuset både i offentlig miljö (restaurang, bar, café, hotell, kontor) och i hemmet. Samla och synkronisera all ljusstyrning oberoende av armatur och lampor (LED-lister, spotlights, downlights, LED-paneler). Vi har skrivit ett inlägg här om vad du kan åstadkomma med smart belysning och Casambi. 

STEG 1. LED-list och kabel med öppen ände

På bilden ser du en av Xcens LED-lister med svart kabel och öppen ände. En LED-list består utav en aluminiumprofil, medföljande opal (täcklock) och innuti sitter i detta fall en fastklistrad RGB LED-tejp. I kabelns öppna ände finns det ytterligare fyra kablar. Brun kabel är Plus, röd kabel är Red, orange kabel är Green och svart kabel är Blue. Beroende på vilken typ av LED-tejp du har kan antalet kablar variera. Enkelfärgad LED-tejp har två kablar (plus, minus), dynamisk vit LED-tejp har tre kablar (plus, kallvitt och varmvitt) och RGBW LED-tejp har 5 kablar (plus, Red, Green, Blue). Har du köpt LED-tejp från oss och är osäker på anslutningen så förtydligare vi det i monteringsanvisningen för ledlister. 

LED-list redo för ljusstyrning

STEG 2. Koppla LED-strip kablar till Casambi styrenhet (4-kanaler)

Casambis styrenhet för LED-tejp och LED-strips har 4 stycken output-kanaler. Här ska kablarna från LED-tejpen anslutas och skruvas fast. Plus ska till Plus och sen följer det (i det här fallet) röd till ettan, grön till tvåan och blå till trean (R-G-B). Viktigt att poängtera är att man väljer rätt profil inne i Casambi-appen så att det matchar vilken typ av inkoppling man gjort, i detta fallet RGB. Eftersom styrenheten har fyra kanaler skulle det gå lika bra att koppla in fyra stycken enkelfärgade LED-lister eller två stycken dynamisk vit LED-lister. Så länge man kommer ihåg att välja rätt profil i appen för just den styrenheten. 

Kablar från LED-list till Casambi

STEG 3. Drivdon som matchar LED-tejpens kapacitet

LED-listen som vi använder har en spänning på 12V, vilket betyder att vi behöver använda oss av ett drivdon (även kallat transformator, driver eller drivare). Från styrenheten går strömsladd med DC-kabel som i sin tur går till drivdonet och in i väggen. Det är viktigt att alltid koppla styrenheter och dimmers på lågvoltssidan, det vill säga före drivdonet. 

Casambi drivdon koppling

Hur vet man vilket drivdon man ska ha?

För våra LED-lister behöver du konstantsspänningsdrivers som är kompatibla med LED-tejpens spänning (V = Volt). Dessutom måste du ha koll på att drivdonets totala effekt (W = Watt) orkar driva din tilltänkta LED-belysning. Ett exempel är: Om du vill driva 2m + 3m LED-tejp (12V, 9,6W) med din driver så måste du först räkna ut den totala effekten (5m x 9,6W = 48W). Det betyder alltså att du behöver ett drivdon (12V) som har en effekt större än 48W. Vi har ett drivdon för alla typer av LED-lister. 

STEG 4. LED-listen lyser, dags att ladda ned och starta Casambi-appen i din telefon

Nu när vi vet att LED-listen fungerar och lyser jämnt så är det dags att synkronisera armaturen med appen. Om ljuset blinkar eller lyser svagt så har du förmodligen kopplat något fel eller använt ett icke kompatibelt drivdon. 

Du behöver en smartphone för att kunna sammankoppla armaturen.Via din Android- eller iOS-telefon navigerar du till Google Play respektive Apple App Store och söker på: Casambi. Ladda sedan ned den officiella appen och starta den. 

Ledlist med casambi styrenhet ladda ned Casambi app

STEG 5. Synkronisera dina LED-armaturer i Casambi-appen

När du startar appen så kommer Casambi automatiskt att hitta samtliga armaturer i närheten via Bluetooth. Under fliken Enheter i närheten ska det lysa en röd prick som indikerar att det finns armaturer som är aktiva i omgivningen. Om den inte signalerar att det finns några, se till att Bluetooth är påslaget på telefonen samt att armaturen som är kopplad till Casambis styrenhet är korrekt inkopplad och lyser. 

Styr ljus med Casambi app

STEG 6. Testa dimmer, färgtemperatur och skapa scener och animationer i Casambi

När Casambi-appen har identifierat din armatur så är det egentligen bara att följa flödet i appen. Ett så kallat nätverk kommer per automatik att skapas, vilket du själv kan ändra namn på, lösenordsskydda eller bjuda in användare till. Kom ihåg att det är i nätverket som armaturerna synkroniseras till och den som ges tillgång till nätverket har också tillgång till din belysning. 

Under ditt nätverk kan du sedan se alla synkroniserade armaturer och lampor. Här kan du byta namn på dem, gruppera dem eller ta ett foto på armaturen så att du enkelt kommer ihåg vilken som är vilken. Med ett enkelklick tänder du och släcker armaturer. Håller du ned fingret längre så öppnas vidare möjligheter för dimmer och färgtemperatur. När du testat så att dina armaturer svarar på inställningarna i realtid så kan du konstatera att det är rätt ihopkopplat.  

Om armaturen inte reagerar på dina ändringar av dimmer eller ljusfärg.

1. En vanlig men enkel fråga att besvara: är armaturen ikopplad och synkroniserad med Casambi?

2. Se om du kan uppdatera mjukvaran i appen, under styrenhetens inställningar. 

3. Se till att rätt profil är vald för din styrenhet, under styrenhetens inställningar i appen. Det är här du bestämmer hur styrdonets kanaler ska samarbeta, exempelvis 4x1 eller RGBW.

STEG 7. Styr ljuset med automatiserade scener och animationer 

I huvudmenyn i appen hittar du funktionaliteten Scener. Det är här som du programmerar och ställer in händelser baserat på dina kriterier. Här kan du exempelvis välja att basera en scen på en tidsinställning eller astrour (soluppgång/solnedgång).

Du skulle kunna dimra upp ljuset när det är dags att vakna och dimra ner ljuset när det är sovdags. Bestäm själv vilka armaturer som ska aktiveras av din scen och styr händelsen in i minsta detalj. Kombinera enkelt olika typer av ljuskällor i samma scen (Ex: LED-lister & spotlights). Har du dessutom RGB eller RGBW armaturer i ditt nätverk så kan du animera färgövergångar precis som du vill. Möjligheterna är oändliga och Casambi har verkligen lyckats när det kommer till att låta en styra allt som går att styra. Även om styrningen kan vara avancerad så behöver man inte göra det svårt för sig om man inte vill. Det behövs ingen specialutbildad ljustekniker för att använda Casambi med LED-lister/LED-strips eller spotlights. 

Det bästa för många att lära sig är att testa sig fram. En del gillar att läsa instruktioner och därför har vi självklart tagit med lite vidare, mer detaljerade instruktioner för Casambis användargränssnitt. Här kan du läsa på mer om detaljer kring din ljusstyrning med Casambi.  

Casambi App - Manual

STEG 8. Lägg till ytterligare en Casambi-enhet: strömbrytare, knappsats eller sensor

Casambi har fördelen jämte konkurrenter eftersom det finns ett välplanerat produktutbud och sortiment för kompatibla armaturer men även tillbehör så som strömbrytare, knappsatser, fjärrkontroll och sensorer. I denna guide tänkte vi berätta hur vi kopplade in en Casambi strömbrytare (Elko ramsystem) för vägg. Vi har även vriddimmer för vägg med Casambi för den som är mer intresserad av det. 

Strömbrytare / knappsats Casambi

Fördelar med Casambi strömbrytare

 • Enkelt montage - Tre monteringssätt, i apparatdosa, skruvad mot vägg (låsplatta), eller med medföljande dubbelhäftande tejp. 
 • Trådlös och batterilös - Oroa dig aldrig för byta batterier och eftersom den är trådlös kan du flytta runt din knappsats. 
 • Välj mellan 1 eller 2 knappar. Två stycken knappsatser medföljer som du enkelt kan knäppa fast i ramen. En knapp betyder att du har två aktiva lägen (upp/ner). Väljer du den plattan med två knappar så har du hela fyra aktiva lägen för ljusstyrning. Varje aktivt läge kan du alltså programmera i Casambi-appen och då också bestämma hur ljuset ska bete sig när du trycker på knappen. 

Under Brytare i appen kan du enkelt lägga till kompatibla knappsatser och dimmers. Med Bluetooth kommer du hitta alla strömbrytare som finns i närhet och därefter kan du parkoppla med ett knapptryck. När du parkopplar din Casambi-enhet så får du möjlighet att välja profil, alltså vilken typ av strömbrytare du har. I vårt fall är modellen: fyra återfjädrande tryckknappar. Namnge din strömbrytare så du vet vilken knappsats som är vilken (bra ifall du har flera). Sen kommer det smidigaste av allt, själva inställningarna av knapparna. Under förinställningar väljer du enkelt vilken scen som ska startas med vilken knapp. Knappnummer matchar med bilden i appen så att du enkelt kan se vilken knapp som är vilken. Här kan du dessutom även välja om du vill ha dimmerfunktion när du håller inne knappar. All ljusstyrning du kan åstadkomma i appen kan du nu även åstadkomma med din Casambi knappsats. Enkelt va?

Reflektioner om Casambi som ljusstyrningssystem

Casambi har ett antal konkurrenter på marknaden, Plejd, Philips Hue, LifX osv. Vi har testat de flesta system och det finns en hel del för- och nackdelar med de olika teknikerna. I detta inlägg kommer vi inte jämföra dessa sinsemellan men eftersom inlägget handlar om Casambi så vill vi passa på att lista varför vi på Xcen valt att arbeta med denna teknik. 

 • Casambi kan vara både enkelt och avancerat. Vi arbetar mycket med belysning för offentlig miljö vilket ofta ställer höga krav på både armaturer, ljus och ljusstyrning. För att kunna möta dessa krav och samtidigt vara flexibel så har vi märkt att Casambi gör sig bättre än sina konkurrenter. Plejd må vara något mer användarvänlig, men de hanterar inte den nivå av styrmöjlighet som Casambi tillåter. 

 • Casambi är kompatibelt både med armaturer och tillbehör. Är det något som många trådlösa ljusstyrningstekniker faller på så är det kompatibilitet. Användare vill vara så fria som möjligt och inte låsa in sig. Smart ljusstyrning i vårt tycke är en ljusstyrning som är sömlös oberoende av armaturtyp. Det SKA gå att styra både LED-lister och spotlights med samma app. Likaså krävs det att en viss typ av tillbehör är tillgängliga, så som: gateways, knappsatser, fjärrkontroll, väggdimmers, sensorer osv. Hela vårt sortiment av armaturer kan i princip styras med Casambi. Det är heller inga problem att koppla Casambi med DALI, Philips Hue, fasdimring, 1-10V eller RGB, RGBW och DW (dynamic white). 

 • Bluetooth är den mest lämpade trådlösa tekniken. Vi vill inte att ljuset ska vara beroende av WIFI-uppkoppling. Behöver man styra ljuset på avstånd så går det istället bra att komplettera med gateways. Det geniala med Casambis bluetooth-lösning är att armaturerna och enheterna skapar ett mesh-nätverk per automatik. Du behöver alltså bara vara i närheten av en Casambi-enhet för att styra resten. Armaturerna och enheterna pratar nämligen med varandra. Ovanpå allt så behöver Bluetooth inte särskilt mycket energi för att fungera, därav möjligheter för exempelvis batterilösa knappsatser.

Vi välkomnar en framtid av smart ljusstyrning och ser fram emot fler smarta miljöer och fler smarta hem. Vi har även guider för er som vill ta en titt på ljusstyrning av Plejd med våra produkter. 

Har ni frågor gällande ljusstyrning eller vårt sortiment är ni välkomna att kontakta oss så ska vi försöka hjälpa er!


Intressanta länkar


Relaterade Produkter

 1. RGB led strip 15W/m 24V IP20 RGB led strip 15W/m 24V IP20
  Flera färger
 1. Aluprofil A utanpåliggande 16x9mm
  Från 123 kr