#LIGHTANDBUILDING2018  -  Messe Frankfurt

Vi samlade ihop oss och åkte iväg till Light and Building mässan i Frankfurt! En gigantisk tillställning med mängder av utställare att inspireras av. Vi passade på att hälsa på våra bekantskaper och uppdatera oss om kommande belysningslösningar, men vi utforskade även marknaden och vad för spännande den har att komma med.

LED tekniken

En övergripande bild av mässan och dess utställare är alla möjligheter som LED tekniken skapar för belysning. Riktigt små och tunna armaturer börjar komma men som fortfarande ger mycket och bra ljus. Man kan idag skapa belysning i alla möjliga tänkbara former och anpassa ljuset efter lokalen på ett helt annat sätt.

frankfurt messe glittrigt ljus i Frankfurt 

 

Linjär Belysning

Något som vi lyft ett flertal gånger tidigare i år och som vi såg väldigt tydligt i Frankfurt är den enorma framfarten av linjär belysning. Det kommer mängder av olika lösningar; nedpendlat, infällt och i olika former och storlekar. Det känns modernt, det tillför något mer än bara ljus och det kan även enkelt kombineras med andra typer av armaturer.

”Linjär belysning i alla möjliga former ger möjligheter till roligare allmänbelysning och dekorationsbelysning”
– Jonas Falk

linjär butiksbelysning Frankfurt follow the light Frankfurt 

 

Svart opal

Vi upptäckte även något spännande då vi fann svarta aluminiumprofiler med svart skyddsplast. Det blir en effektfull armatur som känns mer enhetlig då hela armaturen är i samma färg. Ljuset tog sig lätt igenom opalen men när du släcker belysningen finner du en helsvart armatur som är snygg, enkel att dölja och som smälter in med inredningen.  

svart aluminiumprofil Proled Frankfurt

 

Inbyggda drivdon

En detalj som var övergripande på nästan alla nyheter inom skenspotlights var utvecklingen av drivdonet. Drivdonet har komprimerats och de stora drivdonslådorna är borta vilket gör att armaturerna blir mer stilrena och kommer fram mer i sin design. Drivdonet byggs istället in i globaladaptern och det finns även möjlighet till att bygga in ljusstyrning med Bluetooth-funktion i dessa vilket helt klart verkar vara framtiden!

Vi har redan fått in Tube mini i vårt sortiment som har just det komprimerade drivdonet med integrerad Casamb, en stilren spotlight med riktigt bra ljus.

”Vi kommer att kunna sälja styrda armaturer och LED plattor utan att man måste installera en massa kablage för att det skall fungera. Dessutom till en prisnivå, som jag tror, kommer att vara tilltalade för våra kunder.” – Ola Johansson

tube mini xcen Frankfurt 

Ljusstyrning med Bluetooth

Vi erbjuder idag Bluetooth-styrning via Casambi och det var också Casambi som tog störst plats på mässan i form av trådlös styrning på detta sätt. Men man kunde även se att fler alternativ börjar ta plats på marknaden, olika företag försöker konkurrera och har tagit fram egna nya lösningar. Det ska bli spännande att se hur detta utvecklas, kommer något av alla dessa olika system att bli standard?

Artificiellt dagsljus 

Vi var alla överens om vad som var mest minnesvärt på mässan, både tekniskt sätt och upplevelsemässigt. ”Takfönster” från Italien som ger dig en känsla av dagsljus som strålar in i rummet, tittar du upp kan du se solen kika fram. Den här belysningstekniken känns verkligen som framtiden och något som verkligen hade passat oss här uppe i Skandinavien. Artificiellt dagsljus på våra mörka kontor, en känsla av att solen strålar på dig trots gråa moln utanför!

Vi fick även uppleva artificiellt månsken vilket var en cool känsla!

skyldighets Frankfurt messe skylight Frankfurt

moonlight Frankfurt messe