Välkommen till den första delen av Xcen's Ljusskola
- Hur exponerar man sina varor för att öka försäljningen?

Vi kommer att inleda med ljussättning av skyltfönster, kommande delar kommer att ta upp andra viktiga delar av butiksbelysning och ge er tips på hur man får ett bra ljus i sin butik som dessutom kan öka försäljningen!

Ljussättning av skyltfönster

Förvandla förbipasserande till dina kunder, våga använda ditt skyltfönster till att lyfta fram varor och ge en bra bild av butiken. Använd mycket ljus och skapa kontraster för att väcka uppmärksamhet.

Varför ska man ha belysning i sitt skyltfönster?

När kunder passerar på gatan utanför din butik behöver det synas vad ni har att erbjuda, att ni välkomnar kunden in i er butik. Era skyltfönster är butikens yttre, det är kundernas första intryck. För butiker är det utsidan som ger insidan en chans, med belysning framhäver ni det bästa av butiken och vad ni har att erbjuda.

Ett bra tips är att ha tänt i sina skyltfönster även efter stängning, när potentiella kunder passerar på gatan syns er butik och de kan bli påminda om att de borde ge butiken ett besök. 

Vilken typ av armatur ska man ha?

Man vill ha mycket ljus i sitt skyltfönster och att det ska vara justerbart. Därför ska man använda sig utav spotlights, infällda i taket eller monterade på skena. Antalet spottar beror lite på skyltfönstrets storlek samt hur mycket exponering som behövs för produkterna i skyltfönstret. Hellre mycket ljus än mindre.

belysning i skyltfönster malmö  skyltfönster spotlights malmö

Hur ska man placera belysningen?

Snyggast resultat får man om belysningen går att gömma ovanför fönstret så att de inte syns utifrån, alla lokaler ser dock olika ut och i alla fall är detta inte möjligt. Viktigast att tänka på är att skenan för dina spotlights ska placeras så nära fönstret som möjligt för att kunna belysa produkterna framifrån. Man vill inte att spottarna ska lysa mot den som tittar in och man undviker även skuggningar och dolda vinklar på produkterna.

Mest flexibel belysning får du om använder dig av spotlights på skena, placera med fördel många spotlights på skenan så att du enkelt kan variera mängden ljus. Spotlights med olika spridningsvinklar är också bra, då kan du enkelt justera hur ljuset lägger sig på olika produkter, om du exempelvis vill punktmarkera något. 

  

Det lilla extra

Du kan även använda belysning för att lyfta skyltfönstret på andra sätt. Med LED tejp kan du skapa unika ljuseffekter som framhäver ditt varumärke och dina produkter. 

  

Ingen utställning i skyltfönstret

Om du inte visar upp något i ditt skyltfönster är det ändå viktigt att det är ljust i dina fönster. Då är det viktigt att man har mycket ljus på det som syns närmast fönstren. Har du en vägg med produkter eller bord/ställ inne i butiken som syns från fönstret ska du se till att placera mycket ljus här.