Välkomna till Del 2 av Xcen's Ljusskola! - Hur exponerar man sina varor för att öka försäljningen?
I detta avsnitt snackar vi färgtemperatur, vad det egentligen är, vad det gör för skillnad och hur man ska tänka när man gör sitt val! 

När man ska välja belysning är det viktigt att välja efter vilken typ av lokal man har, men även efter vad det är för produkter/miljö som ska belysas och vilken stämning man vill skapa. I bilden ovan ser ni ett tydligt exempel där man använder sig utav färgtemperatur för att skapa en bra miljö i sin lokal och för att framhäva produkterna på bästa sätt. Lokalerna i sig är i stort sett lika och man kan se att båda använder sig av spotlights i taket, men de upplevs ändå helt olika på grund av färgtemperaturen.

Vad är färgtemperatur?

Färgtemperatur är en benämning på ljusets färgton och det mäts i Kelvin. 3000K benämns ofta som standard, det ger ett fint varmvitt ljus. Med högre färgtemperatur får du ett kallare, blått ljus och med lägre färgtemperatur blir ljuset varmare och mer åt det gula hållet.
Se exempel på temperaturskala nedan.  


Exponera rätt med hjälp av färgtemperatur

Ljusets färgton påverkar oss människor på olika sätt, genom att bestämma ljuskällans färgtemperatur efter produkter och miljö kan man skapa effektiv belysning som ger rätt stämning och exponerar varorna på bästa sätt. Färgtemperaturen är därför en väldigt viktig del i belysningen om man vill uppnå bäst resultat.

Ett ljus med 3000K har bra färgåtergivning och används ofta i butiker med smink, inredning, kläder eller liknande. Man kan med fördel även använda vår pearlspot med en färgtemperatur på 3200K i butiker med kläder eller andra tygvaror, ljuset har varma toner men lyfter fram vita nyanser på ett bättre sätt. Ljuset blir något mindre gult.

4000K ger ett något kallare och vitare ljus som lyfter fram mer kontraster och konturer. Detta rekommenderar vi för butiker som säljer husgeråd, smycken och liknande. Det blir ett fräscht ljus som passar bra för produkter som man vill ska skina lite extra. Färgtemperaturer över 4000K blir snabbt väldigt blått och kallt och är inte något vi rekommenderar att använda i butiksmiljö.

Behöver ni hjälp?

Xcen hjälper er att välja belysning som är bäst lämpad för ändamålet, färgtemperaturen anpassas för att skapa önskad stämning i lokalen och/eller för att framhäva era produkter på bästa sätt.