ZigBee är en standard och ett protokoll som möjliggör trådlås styrning i hem och offentlig miljö, exempelvis ljusstyrning av belysning. Med ZigBee kan du styra LED-strips och LED-lister och kontrollera dessa ljuskällor via plattformar som Ikea Trådfri, Homey och Philips Hue. Med vår ZigBee kontrollenhet kan du alltså enkelt ljusstyra vanliga LED-strips, men även RGB, RGBW och dynamiskt vita LED-lister (DW/TW).

En av de stora fördelarna med ZigBee är att tekniken är utvecklad med fokus på att vara energisnål. Dessutom har den stöd för så kallade mesh-nätverk vilket utökar räckvidden. ZigBee kommunicerar på 2,4GHz-bandet och precis som konkurrenten Z-wave är kommunikationen dubbelriktad.

zigbee alliance - ledstrips och ledlister

Dimra LED-list med ZigBee - Hur gör jag?

Om vi förutsätter att du redan har en installation som är ZigBee-baserad, exempelvis Ikea Trådfri eller Philips Hue så är det inte särskilt svårt att dimra LED-lister. Allt du behöver är vår ZigBee styrenhet för LED-lister (4-kanaler). Med den kan du koppla in valfri LED-list eller LED-strip ur vårt sortiment oberoende om det är vanlig vit ljusfärg, dynamisk vit eller flerfärgade LED-strips (RGB/RGBW). Väl inkopplad så kommer den dyka upp i nätverket för enkel synkning med ert ZigBee-baserade system. 

koppla zigbee med led-strips / ledlister

Kopplingsschema för LED-lister med ZigBee som kontrollenhet

Koppla enkelt in din 12V eller 24V LED-strip/LED-list till vår Zigbee styrenhet. Den har 4 kanaler vilket gör det möjligt för inkoppling av vanlig enfärgad LED-strip men även LED-strips med dynamisk vit eller RGB och RGBW. 

ZigBee - Ett populärt val i det smarta hemmet

Eftersom ZigBee är ett protokoll som omfamnats av stora företag (Philips Hue, Ikea osv) så har det blivit ganska vanligt att det återfinns någon typ av ZigBee-ljuskälla i svenska hem. Många har därför efterfrågat möjligheter att komplettera med Xcens LED-strips och LED-lister men samtidigt behålla styrningen via exempelvis Philips Hue-appen eller Ikea Trådfri. I dagsläget finns det inte så många färdiga ZigBee alternativ när det kommer till just linjär belysning eller LED-tejp och LED-strips. Philips Hue har modeller av LED-strip men som är väldigt begränsad när det kommer till ljuskvalitet, diodtäthet och anpassningsmöjlighet. Med Xcens sortiment av professionella LED-strips och ljusslingor, tillsammans med vår ZigBee kontrollenhet, får våra kunder alla möjligheter att bygga ut sin smarta belysning. 

Zigbee styrenhet LED-list LED-strip

ZigBee LED-controller som passar till samtliga av våra LED-strips, LED-lister och LED-slangar