10. Radisson Blu Scandinavia Hotel, Oslo

Centralt i Oslo hittar du Radisson Blu som reser sig 22 våningar över marken. Förutom fin utsikt så bjuder detta hotell på en hel del trevliga ljusinslag i inredningen. På bild ser ni lobby och frukostrum där den inbyggda belysningen förefaller väldigt dekorativ utan att ta över för mycket från allmänbelysningen.

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Lobby/Frukost. FOTO: https://www.radissonhotels.com

 

9. Ascot Hotel, Köpenhamn

Ascot Hotel är ett klassiskt hotell placerat i hjärtat av Köpenhamn och nära till både Tivoli och Rådhusplatsen. Det märks att dem arbetat mycket med ljus för att förstärka atmosfär kring sin härliga arkitektur. Mörkt trä och kopparfärgad inredning skapar en speciell känsla hos äldre och mer klassiskt utformade hotell. Med modern LED i reception och valv så minimerar man inte den känslan, tvärtom så gifter det sig väldigt bra. 

Ascot Hotel, Reception. FOTO: https://www.ascot-hotel.dk/ Ascot Hotel, Lobby. FOTO: https://www.ascot-hotel.dk/

 

8. PM & Vänner, Växjö

Vår lista handlar inte om att bara ta fram hotell med de största belysningsinsatserna. Ljus kan vara både smart och elegant när det planeras på rätt sätt. Hos PM & Vänner i Växjö ser vi en smart användning av LED-lister genom flera delar av hotellet. Det inger en lyxig känsla med små medel. 

PM & Vänner, Lobby/Rum. FOTO: https://pmrestauranger.se/

 

Behöver ni hjälp med hotellbelysning?

VI ASSISTERAR ER GÄRNA MED

 • Ljusplanering
 • Val av rätt armaturer
 • Leverans av belysningen
 • Personlig och kunnig support

Kontakta oss idag

7. Downtown Camper, Stockholm

I centrala Stockholm kan du hitta ett koncept som förfaller sig tämligen unikt i hotellvärlden. Ett Camper-hotell för urbana äventyrare skulle man kunna beskriva det. Belysningen på detta hotell var bland annat nominerade till Svenska Ljuspriset 2018. Men det är inte bara ljuset som imponerar, utan hur väl samtliga inredningsdetaljer och vildmarksinslag smälter samman. En nytänkande hotelldesign med kreativt ljus som verkligen är värt att berömma!

Scandic Downtown Camper, Hotellrum/Bar. FOTO: https://www.scandichotels.com

 

6. Elite Hotel Esplanade, Malmö

Promenerar du i de charmiga gamla kvarteren med kullersten bakom Lilla torg i Malmö är det stor chans att du får en glimt av Elite Hotel Esplanade. Ett centralt beläget hotell där ljuset bjuder in och folk ständigt är i rörelse. En snygg inredning i både lobby och restaurang ackompanjeras av en effektfull belysning. RGB-ljuset i taket vid ingången är en favorit som kan förvandla känslan i rummet med en enkel knapptryckning. 

Elite Hotel Esplanade, Lobby. FOTO: https://www.elite.se

Elite Hotel Esplanade, Quan/restaurant. FOTO: https://www.elite.se

 

5. Clarion Hotel Post, Göteborg

I det anrika gamla posthuset vid centralstationen i Göteborg finner du numera Clarion Hotel Post. En maffig byggnad där det arbetats hårt för att bibehålla känslan från den gamla posthus-tiden. Något som det inte sparats in på är belysningsdetaljerna, varken inomhus eller utomhus. Redan vid entrén möts man av en flådig och nästan magisk inramning av ljus. Väl inomhus fortsätter en funktionell men väl avvägd belysning i form av spotlights och inbyggd LED (se trappsteg & bardisk)

Clarion Hotel Post, Entré/Lobby. FOTO: https://www.nordicchoicehotels.se

Clarion Hotel Post, Bardisk/Lounge. FOTO: https://www.nordicchoicehotels.se

 

LED-TEJP / LED-STRIPS - ETT FLEXIBELT LJUS

BYGG IN I INREDNING OCH DESIGN

 1. Led tejp 15W/m 12V IP20
  Butikshyllor
  Led tejp 15W/m 12V IP20
  Från 176 kr
 1. Aluprofil Infälld låg 18x6mm
  Från 70 kr
 1. Led slang neon 08x16mm horisontell IP67
  Från 224 kr

4. Grand Hôtel, Stockholm

Grand Hôtel i Stockholm har flera lokaler och rum med inspirerande belysningsdesign. En av de kanske mest uppmärksammade är Vinterträdgården.

Vinterträdgården, med anor från början av 1900-tal, har utvecklats till en eftertraktad lokal för storslagna evenemang. Den pompösa inramningen och genomtänkta ljusdesignen lyckades dessutom landa en pallplacering för Svenska Ljuspriset 2018. Inte helt oförtjänt!

Grand Hôtel, Vinterträdgården. FOTO: Åke E:son Lindman

 

3. MJ'S, Malmö

Mysigare hotell än MJ'S i Malmö får man leta efter. Och vad är det som gör det så mysigt då kan man fråga sig? Jo, en kombination av inredning och belysning. Textilernas färger är dova och växterna gröna. De utvalda armaturerna passar som handen i handsken för den oas som kryper fram i stadskärnan. Dessutom är det allmänt känt att vi på Xcen är svaga för LED i bardiskar och barhyllor, och här snålas det inte med ljus! Missar du den här baren så har du definitivt fått tillräckligt med dricka för den kvällen. 

MJ'S, Malmö, Restaurant. FOTO: https://www.thatsup.co

MJ'S, Malmö, Bar/Restaurant. FOTO: https://www.thatsup.co

 

2. The Winery Hotel, Stockholm

The Winery Hotel kan stoltsera med att vara Sveriges första urbana vinhotell (med helt egen vinproduktion). Ett nytt koncept där hotell och vineri tillsammans skapar en naturlig mötesplats. Med tegel, växter och rustika inslag förhöjs mysfaktorn och fastän lokalerna i sig är värda att hylla så vill vi passa på att understryka den härliga ljusdesignen.

Ett genomgående tema är globe-armaturerna som pendlas ned från det höga innertaket. Spottarna skapar härliga skuggor på tegelväggarna och vid vinprovningsborden används inbyggd LED-belysning på ett upplyftande sätt.

The Winery Hotel, Lobby/Bar. FOTO: https://www.thewineryhotel.se/

The Winery Hotel, Lobby/Vinprovning. FOTO: https://www.thewineryhotel.se/

 

1. ICEHOTEL, Jukkasjärvi

En topplista över skandinaviska hotell med fokus på ljus och design är ingen fullständig lista utan Ishotellet i Jukkasjärvi. Det känns som ett självklart val då det är svårt att hitta ett hotell som lägger så mycket tid och arbete på att skapa unika miljöer och upplevelser. Och som sen dessutom ständigt förnyar sig! Det är ganska självklart att belysningen får en större roll i denna typ av naturhotell, på en plats där dessutom mörkret är påfallande stora delar av året. Vi applåderar förstaplatsen och njuter av det effektfulla ljuset.

FOTO: Asaf Klinger/Icehotel

FOTO: Asaf Klinger/Icehotel

FOTO: Asaf Klinger/Icehotel

 


Hotelldesign & Trender - Inbyggd LED-belysning i hotellinredning

En trend som verkar vara här för att stanna är den inbyggda belysningen i både hotellrum och allmänytor. När ljuset byggs in så handlar det oftast om LED-lister av olika slag som skräddarsytts för sitt ändamål. I takt med att utvecklingen av flexibel LED har varit så stor medför också fler möjligheter och smartare applikationer.

En LED-list är vad vi brukar kalla en LED-tejp/LED-strip som är monterad i en aluminiumprofil. Visionen med de flesta LED-lister i hotellinredning är att skapa en homogen, jämn belysningsyta. När LED-tekniken var mindre utvecklad så var detta svårt att uppnå och istället fick man ofta en prickigare ljuseffekt som ofta härleds till julbelysning.

Nuförtiden ser vi LED-strips i hotellens alla vrår (fasader, trappor, hyllor, bardisk, barhylla, golv, bord, väggar, korridorer, fönster, tak osv). Ljuset kan anpassas i alla möjliga färger, från varmvitt till kallvitt och färgat ljus (RGB).

Belysning med spotlights för hotell

Spotlights är ihållande populärt på hotell. Det finns en flexibilitet med spotlights som är användbart i offentliga miljöer med dynamiska aktiviteter. Så länge det finns strömskenor installerade så är det enkelt att skifta fokus på olika delar av rummet genom att rikta om spottar. Likaså går det att montera ner eller montera upp spotlights efter behov. Idag är det dessutom vanligt att skapa skuggspel på väggar som en form av dekorationsbelysning.

Xcen kan hjälpa er med hotellbelysningen

När det kommer till hotellbelysning så kan det vara knepigt ibland att hitta rätt ljus. Vi på Xcen hjälper våra kunder att ljusplanera och välja rätt typ av armaturer för sina miljöer. Nedan listar vi ett antal produkter som är populära vid ljussättning av hotell. Kontakta oss gärna för mer information om hotellbelysning.

Relaterade Produkter

 1. LED-spot Trend - 10W 650lm RA90
  Kontor
  Restaurang
  Hem
  LED-spot Trend - 10W 650lm RA90
  Från 545 kr Ordinarie pris 595 kr Rea
 1. Tube Mini X 11W 891lm
  Hem
  Lounge
  Restaurang
  Tube Mini X 11W 891lm
  Från 1 012 kr
 1. One 360 Riktbar LEDspot 600lm Ø:90mm
  Från 553 kr
 1. Downlight Squary
  Från 533 kr
 1. TOP takarmatur Rak 1m lång Dimbar
  Från 1 518 kr
 1. Led tejp 15W/m 12V IP20
  Butikshyllor
  Led tejp 15W/m 12V IP20
  Från 176 kr
 1. Aluprofil Infälld låg 18x6mm
  Från 70 kr
 1. Taklampa pendel Hat E27 Vit
  Från 860 kr
 1. LED Panel V2 600x600 MP UGR<19 Dimbar
  Från 650 kr
 1. LED Panel V2 300x1200 MP UGR<19 Dimbar
  Från 650 kr