Tunable White (TW) eller Dynamisk vit (DW) är benämningar på vita ljusfärger som är justerbara i armaturer. Precis som RGB blandar tre kanaler för att få fram olika färger så kan Tunable White blanda ljuskällans färg för de vita tonerna. Med det menas att du kan ställa in armaturen från en varm ljuston till en kall ton, vilket kan göras antingen manuellt eller automatiskt via tidsinställning eller scenario. 

LED-strips med Tunable White (TW)

Xcen erbjuder LED-strips med Tunable White (Dynamisk vit) ljusfärg. Dessa professionella LED-strips går det sedan att bygga LED-lister, takarmaturer eller inbyggda ljusinstallationer för inredning. Tunable White LED-listerna har två stycken dioder, en varmvit (2700K) och en kallvit (5700K) diod. Med hjälp av en styrenhet och valfri styrning går det att blanda dessa ljusfärger för att uppnå det mest populära spektrat för vita ljusfärger. Som tidigare nämnt kan detta ställas in efter tid på dygnet eller manuellt via exempelvis en knappsats. Ett exempel skulle vara att vid avslappning så väljer man ett varmare ljus och vid koncentration ett kallare ljus. 

Vilken ljusfärg passar till ett kontor?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Rent allmänt när det kommer till belysning för kontor eller mötesrum så brukar valet landa på 3000K (varmvitt ljus) eller 4000K (normalvitt ljus). Men skillnaden är faktiskt ganska stor, speciellt om man ställer det i relation till varandra. Båda ljusfärger har sina fördelar och är således optimala vid olika tillfällen. 

Tunable White kontorsbelysning
Bilden ovan visar skillnaden mellan en väldigt varm ljusfärg och en kall ljusfärg

 

Val av ljusfärg ändrar upplevelsen av rummet

Valet av ljusfärg kan markant ändra känslan och upplevelsen man får i ett rum. Forskning visar på att vår koncentration ökar när vi befinner oss i rum med en kallvit ljusfärg, medan avslappningsförmågan ökar i ett mer varmvitt ljus.

För att lägga på ytterligare komplexitet så har det uppkommit vissa nya buzzwords i belysningsbranschen. HCL - Human Centric Lighting, alltså människoorienterad belysning. Vi vill sätta människan i fokus och anpassa belysningen efter vad vi mår bäst av. Vilket i sin tur betyder att vi inte mår bra av statiskt ljus i samma ljusfärg 24/7. Våra sömncykler kan till och med rubbas om vi utsätts för en viss typ av ljus vid olika tider på dygnet. 

Med detta sagt så finns det självklara val för olika miljöer. Men just Tunable White som en valmöjlighet är något som blir mer och mer populärt, speciellt på arbetsplatser och i kontorsmiljö. 

Xcens konferensrum med Tunable White LED-lister på vägg och tak

Vi på Xcen pratar inte bara utan lever som vi lär. I vårt nybyggda kontor i Värnamo har vi använt oss mycket av Tunable White LED-strips. Vi har byggt linjära armaturer i konferensrum (se bilder), men även nedpendlade armaturer som utger grundbelysning i enskilda kontor och arbetsplatser. Dessutom har vi LED-paneler med Tunable White som ytterligare ett kompliment. För oss är det en självklarhet att vi vill ge våra anställda bästa möjliga förutsättningar för att må bra på arbetsplatsen. Något som belysningen blir mer och mer ansvarig för desto mer vi forskar i det. 

Med Tunable White LED-lister kan man bygga armaturer och ljus helt efter egen kreativitet, och som ni ser ovan så fick vi en idé om att kombinera vägg och tak i samma armaturer. När vi skiftar ljus mellan varmvitt till kallvitt så ändras känslan av konferensrummet enormt. Från en mysig soluppgång (2700K) till en fokuserad arbetsplats (4000K). Varje tillfälle i mötesrummet har sin naturliga ljusfärg. Tidigt på morgonen eller en sen arbetsdag? Viktigt möte med nyckelkund eller avslappnat fikaprat med anställda?

Tunable White LED-lister fyller flera funktioner och dessa listar vi nedan. 

  • En bättre, flexiblare och mer dynamisk arbetsmiljö
  • HCL - Människororienterad belysning
  • Möjligheten att förändra ett rum med en knapptryckning
  • Individanpassat ljus - Upplevelsen av ljus skiljer sig från person till person
  • Enkelt att bygga in dynamiskt vitt ljus och tunable white med hjälp av LED-strips i aluminiumprofiler
Produkter med Tunable White