Ljuskälla

Själv källan där ljuset kommer ifrån i en belysningsarmatur. En ljuskälla kan vara en glödlampa, halogenlampa, metallhalogenlampa, lysrör eller led lampa.

Sockel

Ljuskällor har olika fattningar eller socklar för att fästa ljuskällan i en belysningsarmatur. Man måsta ha rätt sockel annars passar inte ljuskällan i armaturen. Det finns en mängd olika socklar. De vanligaste i Sverige är E14, E27, GU10, Gu5,3, G53.

12V eller 230V

Lamporna vi säljer går på antingen 12V eller 230V. Till 12V lampor behöver man en transformator eftersom vi i Sverige har 230V i vägguttagen.

Watt (W)

Anger effekten på lamporna. Ju mer effekt desto mer energi förbrukar lampan. För glödlampor och halogenlampor gäller att ju större effekt desto mer ljus. Det är ofta sant även för led lampor men inte riktigt. Istället mäter man ljusflödet i lumen (se nedan).

Färgtemperatur

Beroende på färgtemperaturen kan ljuset från en lampa ha många olika nyanser av vitt. Färgtemperatur mäts i Kelvin (K). Några riktlinjer:

<3300K: Varmvitt ljus. Lite gulare. Ljuset kan beskrivas som Inbjudande, Bekvämt, Avslappnande

3300K - 5300K: Neutralt vitt. Används överallt. Ljuset kan beskrivas som Effektivt, Balanserat, Rent

>5300K: Kallvitt. Lite blåare. Används till exempel till utomhusbelysning. Ljuset kan beskrivas som Klart, Uppfriskande, Energigivande

Spridningsvinkel

Mäts i grader och beskriver spridningen på ljuskonen från lampan. Vill ni ha smalt fokuserat ljus, spotbelysning, skall ni välja en liten spridningsvinkel. Vill ni ha ett bredare ljus, till exempel en allmänbelysning som lyser upp större ytor, skall ni välja en större spridningsvinkel.

Lumen

Ljusflöde är totala mängden energi som omvandlats till ljus som kan uppfattas av ögat. Ljusflöde mäts i lumen, vilket är det vanligaste måttet som används för att beskriva hur stark än LED lampa är. 800 lumen är mycket. Motsvarar vad en 60W gödlampa avger.