Belysningstips för 4 offentliga miljöer

kontorsbelysning-tips

1. KONTORSBELYSNING

En kontorsmiljö kan se ut på många sätt där man behöver växla mellan koncentration, kreativitet och avslappning men den gemensamma nämnaren är alltid belysningen.

 

Med rätt kontorsbelysning skapar ni en attraktiv arbetsplats där personal trivs och vill arbeta, vilket kan uppnås genom effektfull dekorationsbelysning. Dekorationsbelysning kan bland annat skapas via indirekta ljus-lister och infällda LED-lister i inredningen.

Engagerande belysta kontorsmiljöer gör också intryck hos besökare och kunder vilket höjer intresset för ert företag utifrån. Genom en varierad kontorsbelysning väcker man inspiration och skapar en dynamisk belysning där skuggor och ljus arbetar i harmoni för att framkalla en trivsam miljö. I de avslappnade kontorsmiljöerna kan det vara fördelaktigt att använda sig av mer dämpad belysning som ger utrymme för återhämtning.

Varierad belysning

Kontorslokaler med intressant belysning utgår oftast från blandningen av både indirekta och synliga ledlister i tak och inredning samt riktbara spotlights på väggar, pelare och andra vertikala ytor som skapar en spännande kontorsbelysning

Personlig service

Vi hjälper till med belysningsberäkningar till kontor och kontorslandskap för att få fram rätt ljusmängder och rätt antal armaturer. Det kompletteras sedan med individuell platsbelysning för mer ljus beroende på arbetsuppgift. Läs också vår guide om antal LUX som behövs på ett kontor

 

Kontakta oss för hjälp med ljusberäkningar för kontor.

 

 

restaurangbelysning-tips

2. RESTAURANGBELYSNING

Människan dras till fräscha miljöer, inte minst när vi ska göra nästa restaurangbesök där maten, miljön och belysningen harmoniskt ska återspegla samma trivsamma stämning. Genom att endast installera takarmaturer för allmänbelysning kan ljuset lätt blir platt och tråkigt i restaurangen eller caféet.

 

Därför brukar man säga att man istället vill skapa ett dynamiskt ljus med flera ljuskällor och mjuka ljuskontraster som alla har sina egna användningsområde och skapar ett levande rum. 

De olika belysningarna att använda sig av i restaurangen eller café

Allmänbelysning: Den LED-armatur eller annan taklampa som sprider ett jämnt ljus i hela eller stora delar av restaurangen utan att skapa några skuggor eller mörkare partier. Syftet är att skapa en behaglig grund.

Punktbelysning: Med riktade spotlights på föremål eller punkter i lokalen framhäver man särskilda områden och skapar ett effektfullt ljus med karaktär vilket väcker intresset hos besökarna och höjer stämningen i restaurangen eller caféet.  

Funktionsbelysning: Den belysning som oftast är specifikt riktad mot arbetsytor eller andra områden där man behöver lite mer belysning. Det kan vara spotlights som är riktade mot baren eller LED-list som sitter över kassadisken. Utrymmen som behöver extra belysning och behagligt för ögonen att arbeta under.

Stämningsbelysning: Med en svagare eller dimbar ljuskälla som oftast är av lite varmare färgtemperatur får man behaglig och inbjudande stämningsbelysning. Belysningen används ofta för att öka mysfaktorn och trivseln i lokalen. 

 

Räknar ut hur många armaturer som behövs för restaurang

 

butiksbelysning-tips

3. BUTIKSBELYSNING

Rätt belysning i butiken skapar ökad försäljning. Genom att effektivt punktbelysa produkterna i butiken låter man varorna tala för sig själv, det höjer både produkten och butikens karaktär och värde.

 

Börja med ett väl upplyst och välkomnande skyltfönster och entré där man tydligt kan se in i butiken och väcka intresse hos potentiell kund. Vägled sedan kunden igenom butiken med hjälp av belysningen. Det kan vara både spotlights och linjär belysning på skena som tydligt men undermedvetet vägleder kunden vidare till nästa punktbelysning. 

Dynamiskt ljus

Använd dig av tidigare tips genom att installera både allmänbelysning, punktbelysning och stämningsbelysning. På så sätt sätter du ett dynamiskt ljus i butiken och sätter produkterna i fokus. Med olika ljusnivåer och färgtemperaturer skapar du också en engagerande och livfull miljö att vistas i. 

 

hotellbelysning-tips

4. HOTELLBELYSNING

Skräddarsydd hotellbelysning

Hotellbelysning är väldigt bred och blandad belysning eftersom det finns så många olika typer av lokaler i en hotellbyggnad. Ett hotell behöver framför allt väldigt bra allmänbelysning, men kanske även någon form av punktbelysning och andra specialanpassade armaturer. 

Ett viktigt första intryck  

När det gäller att hitta rätt belysning till hotellmiljöer så finns det en del saker som kan vara värt att ha i åtanke. En lobby, lounge eller foajé är ofta det första gästen får syn på. Vi vet alla hur viktigt första intrycket sägs vara och det stämmer även i detta fall. Därför vill vi skapa en känsla redan i hotelllobbyn som är välkomnande och integrerad med byggnadens personlighet och identitet. Det kan vara allt ifrån belysning i receptionsdisken, indirekt ljus längs väggarna, riktat ljus över en lounge-grupp eller specialbyggda armaturer. Lugn,  bekvämlighet och välkomnande är känslor vi ofta strävar efter att uppnå i hotellobby och entréer där det ska kännas lätt och luftigt.

Täck större ytor

Till allmänbelysning i större utrymmen används ofta LED-paneler. De finns för infällnad i standard innertak eller för montage mot taket med hjälp av en ram. Som alternativ till LED-paneler kan man använda infällda downlights eller LED-spottar som blir både snyggt och stilrent. Som jämförelse kan man säga att LED-panelerna passar bra i konferenslokaler, hotellgym och andra lokaler där man vill ha lite mer ljus. Infällda takspotlights passar bra i korridorer och lobbys där man vill ha lite mer dämpad belysning.

Tänk på detaljerna

Med dold belysning i hotellrummen kan du skapa ett effektfullt släpljus som kan framhäva en textil, en struktur eller en färg. Dölj LEDlisten i taknisch, gardinnisch eller på en takbalk. Kombinera ljus med textil och material för att skapa en hemtrevlig och ombonad känsla i hotellrummen.