När man pratar om anledningar till att investera i ny belysning för sin butik handlar det, i de flesta fall, framför allt om minskade el-kostnader. Att du som butiksägare kan spara pengar på att investera i LED belysning pga dess effektiva teknik. Men det finns fler fördelar och anledningar till att en uppdatering av belysningen är nödvändigt och något vi rekommenderar. 
Nedan listar vi 5 fördelar med att ha bra belysning i sin butik. 

1 Bättre arbetsmiljö

Bra belysning är väldigt viktigt för att framhäva produkter och för att få kunderna att trivas i din butik. Men belysningen i din butik ska även fungera som arbetsbelysning för din personal. Forskning inom ämnet visar att belysningskvaliteten påverkar koncentration, energi och arbetsinsats, trivsel samt hälsan hos personalen. Med bra belysning får du personal som trivs, som blir bättre och mer alerta som säljare och där igenom kunder som blir väl behandlade.

2 Bättre armaturer skapar möjligheter 

LED tekniken skapar många möjligheter inom belysning. Armaturerna kan vara betydligt mindre och de är mer flexibla, på så sätt kan du enkelt kombinera din allmänbelysning med punktbelysning. Du kan skapa effektfulla miljöer i din butik med exempelvis LED tejp eller ljuslådor. (Se bilder nedan) LED skapar också möjligheten till färgstyrning av belysningen. Du kan skifta mellan färgtemperaturer för att visa produkten på bästa sätt. Det används exempelvis med fördel i provrum och i färg-/tapetbutiker. 

     

 

3 Mindre värme

Äldre armaturer med exempelvis halogen genererar mycket värme. Armaturerna blir väldigt varma och din butik/lokal blir även den väldigt varm. LED genererar ingen märkbar värme och påverkar därför varken armaturen eller butikens temperatur. Du får en behagligare miljö där kunderna och personalen slipper gå runt och svettas på grund av belysningen.

4 Bra ljus leder till ökad försäljning

Bra belysning och ljussättning i din butik framhäver dina produkter och får dina kunder att trivas. Du kan även, med fördel, punktbelysa vissa produkter och buskap och på så sätt skapa ett intresse hos kunden vilket i de flesta fall leder till merköp och en ökad försäljning! Det är viktigt att kunden uppmärksammar dina erbjudanden och din marknadsföring i butiken. 

5 Service/Underhåll

Som nämnts så många gånger så sparar du faktiskt pengar på din LED belysning. De drar betydligt mindre ström och har mycket längre livslängd. Detta gör att byte av lampor med jämna mellanrum inte är nödvändigt, du behöver inte underhålla/serva din belysning. LED belysning sköter, till stor del, sig självt. Ett bra exempel är led panel som allmänbelysning i en butikslokal istället för lysrörsarmaturer som måste underhållas.

 

Detta är fem av de största anledningarna till varför det är viktigt med bra belysning i sin butik och vad du kan käna på att investera i en uppdatering. Vi listar även 3 steg för bra butiksbelysning där du med enkla knep skapar effektiv belysning. Vill du ha mer tips för hur du skapar en så bra ljusmiljö som möjligt i din lokal? Läs '10 tips för bättre butiksbelysning'

Vi på Xcen är din ljuspartner och hjälper dig från start till mål, kontakta oss för Gratis genomgång av din butik.