I vår guide, ’3 steg för bra butiksbelysning’, pratar vi om att skapa fokusområden i sin butik för att på så sätt lyfta fram vissa produkter och budskap och öka sin försäljning. Men fokusområden kan ta form på många olika sätt och idag finns det många valmöjligheter när det kommer till att belysa dessa områden i sin butik. I detta inlägg berättar vi därför mer ingående om just fokusområden, vad det är och på vilket sätt det är fördelaktigt för din butiksmiljö och din försäljning. Vi tipsar såklart även om produkter som du hittar här hos oss. 

Vad är ett fokusområde?

Ett fokusområde är en plats i din lokal som du väljer att framhäva extra, en hylla/kassadisk/vägg eller annat som lyfts fram med hjälp av belysning. På dessa fokusområden placeras sedan budskap eller produkter som du speciellt vill att kunden ska se och upptäcka.  

Varför är det fördelaktigt?

Med hjälp av dessa fokusområden kan du påverka hur kunden rör sig i butiken genom att framhäva vissa produkter och budskap och på så vis även öka din försäljning. Genom att placera ett fokusområde nära entrén kan du locka in kunden i din butik med hjälp av ett erbjudande eller speciellt budskap. Placera också med fördel ett fokusområde längre in i butiken för att locka kunden att utforska hela din lokal och där igenom öka chanserna till merförsäljning.

Genom att använda dig av belysning för att lyfta fram vissa produkter kan du påverka kunden positivt utan att använda dig av prissänkningar eller liknande. Du visar produkten lite extra, får den att sticka ut ur mängden och på så vis skapar du ett intresse hos kunden. 

Hur skapar jag bra fokusområden i min butik?

Du kan belysa dina fokusområden på olika sätt beroende på storlek och placering. En vägg belyser du enkelt med extra spotlights på skena riktade mot det du vill lyfta fram. I en hylla kan belysning monteras på varje hyllplan kompletterat med ljuslåda på toppen, du kan läsa mer om hur vi jobbar med hyllbelysning här. Du kan även med fördel använda ljustavlor för att lyfta fram budskap på utvalda ställen i butiken. Se exempel nedan.

      
I en telia butik i Stockholm skapas fokus på vägg för att lyfta fram produkter. Webbhallen i Malmö lägger fokus på sin kassadisk och på en galleria i Norge har man valt att lyfta fram olika budskap med hjälp av ljuslådor. Snyggt, enkelt och effektivt. 

Sammanfattat:

Fokusområden är alltså platser i din butik som vägleder kunden och samtidigt visar upp det bästa med ditt varumärke. Effektiv belysning kan öka din försäljning! Antalet fokusområden beror på din butiks storlek men vi rekommenderar minst tre, ett vid entrén, ett längre in i butiken och ett i närheten av kassadisken. Fler tips för butiksbelysning hittar du bl a i vårt inlägg ’10 tips för att förbättra belysningen i din butik’.

Kontakta oss gärna för hjälp med fokusområden i din butik!