Bra belysning i din monter kan vara avgörande för om en besökare väljer att stanna och utforska din utställning eller istället passera förbi. Det är oftast väldigt många utställare på en mässa och då är det viktigt att väcka intresset hos besökaren och att synas i mängden. 

Varför ska man ljussätta sin monter?

När man investerar i mässbelysning för sin monter är det viktigt att tänka på att den inte bara ska bli ljus, du vill också skapa stämning med hjälp av din belysning. Du vill förstärka ditt budskap och visa ditt varumärke för att locka besökarna till dig. Det är fortfarande så att många utställare glömmer bort sin ljussättning och därför kan man verkligen sticka ut i mängden med riktigt bra ljus i sin monter. 

Hur ska man planera sin belysning?

När du vet vad det är du vill visa i din monter, vilka produkter du vill lägga fokus på, så är det viktigt att ljussättningen också planeras in för att skapa detta fokus.
Placera spotlights så att de framhäver dina produkter utifrån, genom att belysa montern utifrån och in. Detta skapar en ljussättning som lockar in besökaren och undviker bländning. Tänk på att skapa kontraster i din ljussättning, ett helt jämnt och platt ljus kan se tråkigt ut. Punktbelysning och riktat ljus skapar mer stämningsfulla miljöer och väcker intresse. 

Hur väljer man ljusskällor?

Fundera på ljusfärgen, vilken miljö används era produkter i? Ett normalt varmvitt inomhusljus på 3000K eller ett vitare ljus som beskrivs med färgtemperatur 4000K. Läs mer om 'att välja rätt färgtemperatur'.
Självklart skall ni ha LED i er mässbelysning. Den avger ingen jobbig värme och LED är betydligt tåligare än äldre typer av ljuskällor, vilket är bra när monterbelysningen monteras upp och ner samt transporteras regelbundet. 

Hyra eller köpa?

Åker ni regelbundet på mässor, minst en om året, är det en enkel ekvation. Då tjänar ni på att köpa er egen mässbelysning att ta med. Ni sparar pengar och får samtidigt ett bättre ljus. Armaturerna man kan hyra är ofta dåliga och av äldre modell vilket bland annat innebär att de blir väldigt varma. 

 

Vilka produkter rekommenderar Xcen?

2020 lanserade vi en ny kraftfull mäss-spotlight som vi kallar Idun. Ger mycket mer ljus än Brage samtidigt som den är lika lätt att montera och kopplas direkt till vägguttag. Mäss-spotlight Idun är vår rekommendation för mässmontrar där man vill ha spotlights på arm.

Spotlighten Brage är ett utmärkt val för små tillfälliga montrar och roll-ups. Den fästs enkelt med smidigt klämfäste, den är riktbar och nätt i sin design. Det upplysta budskapet får tala. Räkna med 1st per meter. 

     

En stor monter behöver mycket ljus och belysning som går att rikta och anpassa vid varje tillfälle. Då rekommenderar vi spotlights på skena. Riktbara ljuskällor som monteras enkelt i skena och kan flyttas längs med skenan. Skenorna monteras i vajrar som pendlas ner från taket. Vajrar för nedpendling kan man hyra på plats. Exakt antal som behövs beror på monterns storlek samt vilka ytor ni vill belysa. 
Ytterligare ett användningsområde för dina spotlights kan vara att använda dem i egen utställning eller på kontoret mellan mässor. 

Idun spotlight monter

Idun som är en spotlight på arm används fördelaktigt som monterbelysning vid mässa. 

Idun mässbelysning

Här ni ser ni svarta Idun som ger ifrån sig en grymt bra belysning!

Vill du synas extra? Sticka ut i mängden?

En takdisplay och ljustavlor hjälper dig och ditt varumärke att stå ut bland konkurrenter. Med belysta budskap syns du och kan locka till dig fler besökare och kunder. Se bilder nedan för inspiration. Vi hjälper er även med speciallösningar såklart och tar fram anpassa belysningslösningar. Se exempel på monter för Ravema nedan, i samarbete med Shape Produktion. 


Xcens egna utställning på mässa, ljustavlor och takdisplay samt spotlights på skena. Vi visar även upp andra belysningslösningar.

Inbyggd belysning i monter/utställning åt Ravema, ett samarbete med Shape Produktion. 

 

Våra produkter för mässa hittar ni här. Xcen gör belysning enkelt, kontakta oss om du har några frågor inför nästa mässa!