Återbrukslampor till Wingårdhs kontor. Vinner stadbyggnadspris

Xcen har tillsammans med Wingårdhs och Varvstaden AB byggt återbrukslampor av gamla armaturer som suttit i Kockumsfabrikerna. Armaturerna fungerar nu som allmänbelysning i Wingårdhs nya kontor i byggnaden Magasinet i Malmö. Byggnaden vann i augusti Malmö stadsbyggnadspris med motiveringen: "Genom ett träffsäkert förhållningssätt till bevarande och återbruk har Magasin 211 återigen fått en ny användning. Med utgångspunkt i byggnadens karaktärsdrag och en cirkulär inställning till material, inventarier och kulörer, har en unik och sinnlig upplevelse skapats."

Xcen har varit del av återbruket i byggnaden Magasinet

Lamporna i Wingårdhs nya kontor i Magasinet är återbrukslampor från Kockumsindustrierna. Under 2019 fick Xcen frågan av Wingårds arkitekter och Varvstaden AB om att bygga återbrukslampor till Magasinet.

Återbrukslampor Wingårdhs kontor

Wingårdhs kontor med industrikänsla. Stora återbruksarmaturer i taket

Gamla armaturer från Varvstadens materiallager av återvunnet material från rivningen av Kockums gamla fabriker, skickades till Xcens fabrik i Värnamo. All gammal elektronik togs bort och vi provade ut passande moderna LED moduler som gav lamporna nytt liv. På ovansidan av lamporna installeradevi 2st starka ledlister för att också ge uppåt ljus i kontorslokalerna. Allt fick DALI-styrning och armaturerna kan dimras individuellt och tillsammans med övrig kontrosbelysning. Efter godkännande av prototyper levererade Xcen återbrukslampor till Magasinet i Malmö.

Gamla nedtagna armaturer Återbrukslampa

Nedtagna armaturer redo för återbruk samt färdig lampa med extra uppåtljus

Kontorsbelysning med spotlights

Som komplementerande belysning och för riktbar belysning på väggar och pelare, har Xcen också levererat spotlights på skena och infällda spotlights till Wingårdhs kontorslokaler i Malmö.

Kontorsbelysning

Bilder i artikel från Wingårdhs och Xcen

Relaterade belysningsarmaturer

 1. Tube Mini 24W 2196lm
  Tube Mini 24W 2196lm
  Butik
  Mässa
  Kontor
  Flera alternativ
  1 012 kr
 1. Hector - Liten avbländad downlight 11W 972lm Ø:80mm
  Hector - Liten avbländad downlight 11W 972lm Ø:80mm
  Kontor
  Hotell
  Restaurang
  Flera alternativ
  633 kr

Se fler referensprojekt

MOBILOPERATÖR 3

Projekt: Butiksbelysning, linjär belysning

UBER EATS

Projekt: LED-lister, Neon-slangar

NORDIC WELLNESS

Projekt: RGB-belysning, linjär belysning