Här ger vi dig tips på vilka led downlights och infällda spotlights som ni skall använda beroende på vilken typ av belysning ni är ute efter.

Vi på Xcen jobbar med belysning för professionellt bruk och våra downlights används i inredning till butiker, restauranger och hotell. De mindre downlightsen sitter i butiksinredning, hotellbarer samt som dekorationsljus i olika typer av inredningar. De stora inbyggda spottarna monteras som allmänbelysning i innertaken på kontor och skolor och takspotlightsen används för spotbelysning av produkter i butiker och på utställningar. 

Givetvis kan våra downlights också användas i privata hem. Till exempel som bänkbelysning i kök, som skåpbelysning eller som takbelysning.

Guiden uppdelad i tre kategorier av downlights, för att ni skall få rätt tips för just den typen av armaturer som ni är ute efter.

  • Små tunna downlights
  • Mellan storlek för infällnad i inredning och innertak
  • Stora takdownlights och infällda spotlights

Se alla våra led downlights här

Små tunna downlights

Passar till hyllbelysning, skåpbelysning, bänkbelysning, garderobsljus samt dekorationsljus.

Vi erbjuder två serier av möbeldownlights. D5011 och D5014 på 2W som ger 120lm. Dessa passar för skåpsbelysning och hyllbelysning och även arbetsbelysning i kök. Vill man ha lite kraftigare ljus skall man använda N5020 på 3W som ger 170lm. Den finns också i en riktbar variant; N5022.

Alla fyra modellerna finns både för infällnad och för utanpåliggande montage. Utanpåliggande spottar kallas ofta för LED-puckar.

Tunn möbeldownlight Downlightpuck Mini LED downlight N5020Liten LED downlight ställbar 

Bild1: D5011 Tunn LED downlight 11mm 2W 120lm

Bild2: D5014 LED puck 14mm 2W 120lm

Bild3: N5020 LED möbeldownlight 3W 180lm

Bild4: N5022 Riktbar möbeldownlight 3W 180lm

Ljusfärg – Varmvitt ljus rekommenderas

I nästa alla miljöer där små tunna möbeldownlights används rekommenderar vi ett varmvitt ljus på 3000K.

Inkoppling

Smidig inkoppling med snabbkopplingar är lättast att använda. Till exempel har våra minsta led downlights mini-kontakter för anslutning till förgreningsbox. På så vis kan upp till 6st downlights anslutas till en transformator.

Inkoppling av mini-downlights

Skiss över inkoppling av mini-downlight D5011 eller D5014

Dimra downlightsen med fjärrkontroll eller via ratt/strömbrytare på väggen

Det finns två olika varianter på dimmers till de små downlightsen. Båda kopplas in mellan transformator och spottara. Med den ena varianten kontrolleras ljuset via en fjärrkontroll medans den andra dimmern ansluts via sladd ansluts strömbrytare eller ratt på väggen.

led dimmer till downlights Led dimmer för anslutning till strömbrytare

Bild1: LED dimmer med fjärrkontroll

Bild2: LED dimmer som kopplas in till reglage på väggen

Hur många downlights behövs?

Hur mycket ljus behövs. Väldigt svår fråga eftersom det beror på ändamålet med ljuset. För spotlights i skåp eller i inredning som dekoration räcker minsta modellerna D5011 och D5014 som ger 120lumen. För bänkbelysning i kök eller andra ytor där avståndet från downligt till belyst yta är cirka 80cm så rekommenderar vi lite starkare belysning. Till exempel N5020 eller N5022 som ger 180lumen. Montera med cirka 80cm mellanrum. Alternativ belysning är ledtejp monterad i aluminiumprofil. Då får man istället linjär belysning längs hela ytan.

 

Mellanstora downlights för inredning och innertak

En lagom stark LED spotlight för innertak i privata hem så rekommenderar vi DL-2017. Helt kapslad så kan installeras direkt i isolering utan att oroa sig för värme. Går på 230V så ingen transformator behövs. Dimbar och kopplas enkelt in via kopplingsbox.

Jobbar ni med inredning rekommenderar vi istället DL810 eller DL-830 om ni vill ha riktbar. Dessa har förmonterade snabbkopplingar för supersnabb och smidig installation.

Kapslad downlightFast downlight 5W Riktbar downlight

Bild1: Kapslad downlight DL-2017

Bild2: LED downlight DL-810

Bild3: LED downlight DL-830

 

DL810 och DL830 är en fast respektive ställbar downlight med extra smidig inkoppling och ihopkoppling av flera armaturer. Upp till 10 armaturer kan anslutas i serie med snabbkopplingar och sen kopplas den första armaturen direkt till vägguttag. Ingen transformator behövs.

Ihopkoppling av leddownlights

DL810 och DL830 har utbytbar ljuskälla. Ljuskällan skall vara en ledlampa med GU10 sockel och dessa ger ljusflöde mellan 300 till 500lumen beroende på modell. LED lampan styr också vilken spridningsvinkel och ljusfärg som den kompletta armaturen ger.

DL-2017 är kapslad och skyddad vilket gör att den kan monteras direkt i isolering. Den har samma ledlampa med GU10 sockel.

All tre downlightsmodellerna passar till butiksinredning, mässdisplayer, innertak i kök och andra rum etc.

Downlights i butiksställ

Exempel på butiksställ på Bauhaus med 8st sammankopplade DL810

Vanliga ljusfärger

2700K ger extra varmvitt ljus. Lite gulare ljus

3000K är varmvitt ljus. ”Normal” ljusfärg.

4000K är normalvitt ljus. Lite vitare ljus.

Spridningsvinklar

De mellanstora downlightsen skall sitta på lite större avstånd och då vill man ha lite mindre spridningsvinklar för att hålla ihop ljuset.

30-45grader - vanlig spridningsvinkel som funkar i de flesta projekt.

20grader – extra tight spridningsvinkel vid belysning av mindre ytor från längre avstånd.

Skiss på spridningsvinkel från downlights

Illustration av small och bred spridningvinkel av ljuset från en lampa

 

Stora tak downlights för allmänbelysning

Downlight för allmänbelysning  

Bild1: LED downlight Sela 2100lm

Bild2: Innertaksarmatur Gainled

I offentliga miljöer som hotell, korridorer, kontor, skolor m.m är infällda downlights för allmänbelysning mycket vanliga.

För denna typ av armaturer är det viktigt med armaturer som inte bländar och att man inte har för stärka armaturer för just er takhöjd. Om ni har plats ta hellre en armatur med större diameter för då kommer ljuset från en större yta och upplevs inte som stickigt, vilket det kan göra från starka downlights med mindre diameter.

Takdownlights kommer normalt med en leddriver per armatur. Det är typen av driver som styr om downlighten är dimbar eller ej och om vilken typ av dimring som stöds. T.ex. fasdim, DALI, 1-10V eller switchdim.

Drivern ansluts till vägguttag.

Ett alternativ för runda downlights som allmänbelysning är LED paneler för innertak

Hur många downlights för bra allmänbelysning?

Antag ett kontor där man vill ha ett jämnt ljus på 300lux i arbetsplanet. För att ta reda på antalet takspots som behövs så ritar man upp lokalen i ett ljusberäkningsprogram så räknar programmet ut hur många downlights som behövs beroende på takhöjd, styrka och spridningsvinkel på ledbelysningen. Kontakta oss så hjälper vi till med ljusberäkning för er lokal.

Exempel på ljusberäkning för kontor

Bild från ljusberäkning för att se antalet lux på olika ytor i ett stort kontorslandskap

 

Infällda spotlights

Takspotlight riktbarSvart takspotlight Takspotlight dubbel 

Bild1: Takspotlight DL-QA 39W 3764lm 

Bild2: Takspotlight Z1 1X3200LM

Bild3: Takspotlight Z2 2X3200LM

Infällda spottar för punktbelysning har en smal spridningsvinkel för att spotta upp utvalda ytor. Det kan vara utställningar, tavlor, varor i butikshyllor eller snygga detaljer i en byggnad.

Bra spridningvinkel är allt från 20grader till 45grader beroende på avstånd och vad som skall spottas upp. Ju smalare vinkel ju mer ljus i punktbelysningen.

Infällda takspotlights skall vara ställbara. Både gå att vinkla vertikalt och vrida horisontellt.

Varje spotlights har en egen transformator som ansluts till vägguttag. Typen av transformator styr om takspotten är dimbar eller ej och vilken typ av styrning som stöds, DALI, 1-10V, fasdim eller switchdim.