Infällda spotlights & downlights till kök

Guide

Fördelar med spotlights i kök

Inbyggd belysning

Integrerade spottar i tak och skåp möjliggör anpassad belysning efter egna behov som ger exklusivare känsla i köket. 

Flexibelt

Med infällda spottar och downlight är det möjligt att rikta ljuset mot särskilda punkter i rummet för att belysa särskilda objekt eller ytor.

Kostnadseffektivt

Genom att använda sig av downlights i taket får man en lampa med låg energiförbrukning och lång livslängd på 40.000 brinntimmar.

Enkel installation

Infällda spotlights är enkla att installera genom korrekt håltagning och kan sammankopplas via kopplingsdosa. Installation ska dock utföras av certifierad elektriker.  

Infällda spotlights & downlights ger snyggt allmänljus och bra arbetsbelysning i kök

Vid planering av köksbelysning finns det en del alternativ att välja mellan och val att väga mot varandra. Vilken typ av belysning lämpar sig bäst? Hur väljer vi rätt ljusstyrka och ljusfärg på spottar? Hur kombinerar vi infällda spotlights, downlights med övrig dekorationsbelysning? Vilket avstånd och hur många infällda spotlights behöver vi? Det finns en mängd olika typer av belysning till kök och i just den här guiden kommer vi att gå igenom de viktigaste sakerna som gäller infällda spotlights och downlights i kök.
Infällda spotlights i nytt kök

Varför infällda spotlights i köket?

En stor del av alla nybyggda kök och renoverade kök planerar för just infällda spotlights i innertak och under skåp. Det är ett naturligt sätt att integrera spotbelysning som dessutom ofta går att rikta efter behov. Det passar den minimalistiska skandinaviska designlinjen och med LED-teknikens framfart och utveckling så går det numera dessutom att få ett väldigt högkvalitativt ljus som dessutom är hållbart och kostnadseffektivt.

Hur många infällda spottar i köket behöver jag och vilket avstånd bör det vara mellan dem?

infallda-downlights-koksbelysning

Illustrationerna ovan visar hur ni bör tänka med spridningsvinkeln. De flesta infällda spottar (även de som Xcen säljer), ligger runt 30-38gr i spridningsvinkel. Så om spottarna ska sitta i taket på köket så är vår rekommendation att dem åtminstone kommer ut 0,6m från vägg och sen har ett avstånd mellan varandra på cirka 1,5m. Detta är inga exakta mått som ni måste förhålla er till men de fungerar bra som riktlinje. Om ni sedan sätter spottarna 1m från vägg med 1m mellanrum så kommer det lysa upp fint det med. Men för att förstå själva ljusspridningen så ta en extra titt på bilderna ovan så förstår ni hur ni bör tänka kring placeringen av spottarna. I regel är det viktigaste att inte sätta spottarna för glest eftersom det skapar mörka, oupplysta ytor mellan spottarna. 

Vad behöver jag tänka på när jag installerar spottar i kök?

  • Ett riktmärke som många ger är 1 spot per 1,5 kvadratmeter.

  • Avstånd från väggar är en faktor. Försök få ett avstånd på minst 30cm från närmsta vägg. Cirka 60cm från vägg är vanligast. 

  • Avståndet mellan downlights beror lite på takhöjden i köket. Men runt 1m-1,7m mellan varje spot i avstånd brukar vara standard i kök. 

  • Om ni har en takhöjd över 2,5m bör ni överväga lite starkare downlights för att ge tillräckligt med ljus. 

  • Hellre en spot för mycket än en spot för lite. Ska man ändå satsa lite och förbättra köksbelysningen så gör det ordentligt. 

  • Planera placeringen av spottarna efter ljusbehov men försök uppnå en logisk symmetri. 

  • Ska ni ha spottar under hyllor så tänk på att sätta dem tillräckligt nära varandra. Som ni ser i illustrationen så behöver spottarna sitta närmre varandra om höjden är lägre. Detta är för att ljuset mellan spottarna ska hinna överlappa. 
Avstånd spotlights i kök

Spottar sitter närmre varandra under hyllor pga spridningsvinkeln 

Avstånd spotlights i kök

Infällda spotlights och downlights ovanför köksö är ett smart sätt att ge ljus till arbetsyta

Hur väljer jag rätt modell på infälld spotlight till köket?

Det finns en del parametrar ni bör överväga om ni ska köpa infällda spotlights och ha som köksbelysning. Vilka priser är rimliga? Hur viktigt är ljusstyrka, ljusfärg och färgåtergivning? Är LED alltid rätt väg att gå och ska det isåfall vara en fast ljuskälla eller en utbytbar ljuskälla? Vad är det egentligen som skiljer sig mellan spottar? Frågorna är många och vi ska försöka besvara så många som vi bara kan, en i taget. 

Är infällda spotlights rätt för just ditt kök? 

Vid renovering saknas det ibland möjlighet att kunna fälla in spotlights i tak så. Då går det antingen att sänka taket eller välja en annan typ av belysning. Spotlights på skena i kök är då en tänkbar och rimligt alternativ i många fall. 

Ska ni välja infällda spotlights eller downlights är LED definitivt rätt väg att gå. LED-spottar är energisnålare och mer effektiva samtidigt som livslängden är väldigt lång (50 000h+). Ni slipper byta ljuskällor stup i kvarten. 

Hur mycket ska en spot få kosta? 

Detta är självklart en svår fråga att svara på eftersom alla har olika stor budget. Det finns spottar för infällnad som kostar 150kr styck och de som kostar 4000kr styck. Men för att ge en fingervisning så brukar priserna gå upp i takt med att ljusstyrkan ökar, vilket ofta behövs i offentliga miljö eller där tak är högre än 2,4m. 

För kök i privata hem brukar vi rekommendera DL-2020 (173:- ex moms) och Encore (357:- ex moms). Dessa två modeller ger ett professionellt ljus som passar utmärkt i kök och när takhöjden inte är lägre än 3m. Bättre ljus för pengarna än så här är det svårt att få tag i. 

Bör jag välja fast eller avtagbar ljuskälla? 

Spottar med avtagbar ljuskälla ger dig möjlighet att byta ut själva LED-lampan innuti (GU10 sockel). Detta gör att du kan byta till lampor med en annan ljusfärg om du skulle vilja i framtiden, eller använda exempelvis Philips Hue LED-lampor. Denna typ av spot tilltalar många privatkunder eftersom de är vana vid att byta lampor. Däremot blir det mer och mer populärt med de fasta ljuskällorna. Då slipper man skruva ljuskällor och eftersom livslängden på LED är så lång så tar det ofta tiotals år innan man behöver byta ljuset i köket. 

Kort checklista på armatur termer för infällda spottar

  • RA-värde / CRI - Färgåtergivningen, denna vill man ofta ha så hög som möjligt. Exempelvis har vår Encore-spot RA95 som är väldigt högt och ger en extremt bra färgåtergivning. 
  • Watt - Effekten på din spot. 
  • Volt - Spänningen 
  • Kelvin - Färgtemperaturen/Ljusfärgen. Vi rekommenderar 2700K eller 3000K för kök i privata hem.
  • IP-klass - Hur tålig armaturen är för dammpartiklar och vatten. Samtliga våra spotlights är lämpliga i köksmiljö. 
  • Spridningsvinkel - Hur ljuset sprids från ljuskällan. 


Hur ska jag styra belysningen i köket? 

Det finns många sätt att styra din belysning. En del vill ha en knapp på väggen, andra vill kunna dimra med ratt eller återfjädrande knapp. Vissa föredrar en fjärrkontroll och en del vill att ljusstyrningen ska vara smart via en app/telefon (ex. Plejd/Casambi). När det kommer till Xcens sortiment så har du möjlighet att styra våra armaturer precis som du vill. Oavsett styrmetod så är våra spotlights kompatibla. Många önskar LED-lister som köksbelysning och detta är ett bra kompliment till allmänbelysning. 

Våra rekommenderade downlights för kök

  1. Encore A1 LED Downlight för tak 635lm Ø:92mm
    Encore A1 LED Downlight för tak 635lm Ø:92mm
    Kök
    Vardagsrum
    Badrum
    Flera alternativ
    357 kr
  1. D5014 Tunn LED puck för skåp och bänk 14mm 2W 200lm
    D5014 Tunn LED puck för skåp och bänk 14mm 2W 200lm
    Bänkbelysning
    Skåp
    Hyllor
    Flera alternativ
    96 kr

Fråga oss om belysning

Beskriv gärna ditt ärende och önskemål så utförligt som möjligt för snabbast hantering av ditt mejl och bifoga gärna eventuella ritningar eller dokumentation om det berör offerter eller liknande.

Kontaktinformation

Vårt huvudkontor och produktion är i Värnamo men vi har också kontor i Malmö. Och givetvis levererar vi er belysning oavsett vart ni befinner er i Sverige.


Värnamo
Kalkstensvägen 7
331 44 Värnamo


Malmö
Einar Hansens Esplanad 29
211 13 Malmö

MEJLA OSS

Beskriv gärna ditt ärende så utförligt som möjligt för snabbast hantering av ditt mejl. information@xcen.se

RING OSS

Föredrar du hantering av ditt ärende över telefon? Ring gärna oss så hjälper vi dig med alla dina frågor. 0370-378530

Fler guider

Indirekt ljus med dolda LED-lister

Vi går igenom hur man kan skapa fantastiska installationer med indirekt ljus med hjälp av dolda ledlister.

GUIDE

Infällda spotlights och downlights till kök

Vid planering av köksbelysning finns det en del alternativ att välja mellan och val att väga mot varandra. Vilken typ av belysning lämpar sig bäst?

GUIDE

Dimra led tejp och led lister med plejd

Plejd har snabbt blivit en populär produkt för att styra belysning i form av spotlights, downlight, LED-lister och pendelarmaturer.

GUIDE
offertfo_rfra_gan

Offertförfrågan

Kontakta oss för offert på ert belysningsprojekt

professionella-produkter

Professionella produkter

Belysningsprodukter av högsta kvalitet

14-dagars-retur

14 dagars retur

Returnera din vara inom 14 dagar

saker-betalning

Säker betalning

Säker betalning genom Svea Ekonomi, välj bland flera betalningsalternativ

@xcen_belysning

Inspireras av belysning från oss på instagram!