Många anser att köksbelysningen är den viktigaste belysningen i hemmet. Detta eftersom kökets arbetsytor är något vi använder dagligen där ljuset spelar en stor roll vid matlagning. Samtidigt är köket en viktig samlingsplats som det bör kännas behagligt att vistas i. För varje år som går märker vi att det blir mer och mer populärt med spotlight på skena, och köket är inget undantag. 

Om det finns överskåp är det vanligt att bygga in belysning med downlights eller LED-tejp, något som vi brukar kalla för bänkbelysning. Då får vi ett koncentrerat ljus på arbetsbänken som vi kan välja att släcka eller dimra ner när vi inte använder det. Däremot är det fortfarande viktigt med en god takbelysning som når de ytor bänkbelysningen inte gör. Har man inte belysning inbyggt i inredningen så är det av ännu större vikt att ha en god allmänbelysning i köket.

Spotlights till köket

Köksbelysning med spotlights på skena

Det har blivit väldigt populärt att använda sig av spotlights i köket och det finns ett antal anledningar till varför det är så. Snygga spotlights på skenor har blivit en inredningsdetalj att räkna med. Spotlights kommer i fler färger som kan matchas mot inredning samtidigt som det ger ett professionellt intryck på köket. Dessutom går det att skapa dekorativa skuggspel på väggarna för en mer dramatisk effekt som kan vara passande i köksmiljö. 

Flexibelt ljus perfekt för köksbelysning

Med spotlights i köket har du en möjlighet att rikta om ljuset efter den yta du använder. Vid vissa tillfällen behövs mer ljus vid spisen och andra gånger behövs mer ljus vid arbetsbänken. Dessutom kan du själv bestämma hur många spotlights du behöver för din köksyta. Vi rekommenderar att placera belysningsskenorna centrerat över köksytan för att inte skugga ljuset där man själv står och arbetar.

Fördelar med spotlights i köket:

  • • Snygga som inredningsdetaljer
  • • Flexibelt ljus som går att justera efter behov
  • • Smart lösning för de med köksö 
  • • Möjlighet att fästa direkt i tak eller pendla ned
  • • Perfekt om bänkbelysning saknas
  • • Möjlighet för dimmer

 

Spotlights i kök

Belysningsplanering och spotlights hos kund

På köksbilderna ovan har vi tagit fram ett exempel där vår kund har valt att använda sig av spotlights på skena för att belysa sitt kök. Xcen har efter önskemål hjälpt till att ta fram ett belysningspaket som passar dennes behov. Eftersom överskåp och bänkbelysning saknas känns spotlights som en god lösning. Kunden valde vår vita Takspot Cylinder GU10 vilken ger ett bra ljus och passar bra in med övrig köksinredning. Denna spotlight har en dimbar LED-lampa på 5W, vit ljusfärg på 3000 Kelvin och en spridningsvinkel på 36 grader. Detta är en av våra bästsäljande spots och den fungerar alldeles utmärkt i kök och privata hem med takhöjd upp till 3 meter. Dessutom är den väldigt snygg att titta på!

Takspot Cylinder GU10

Eftersom köket i detta fall har en köksö så har kunden valt ett skensystem i u-form. Detta uppnås genom vinklade sammankopplingar mellan skenorna. På så sätt får fler spotlights plats och ljuset kan riktas i tre olika riktningar vilket kan tänkas vara optimalt för detta typ av kök. Skenorna sitter direkt mot taket och är kopplade till två olika tändningar vilket möjliggör att det går att tända/släcka/dimra ljuset i två olika sektioner. Perfekt för tillfällen när alla spotlights inte behövs eller ska fungera mer som dekorationsbelysning.

Vad ingår i detta belysningsexempel (prisbild):
7 stycken Spotlights GU10, 3000 kelvin (2779:-)
4 meter Global Trac 3-fas strömskena (730:-)
2 stycken Global Trac L-kopplingar (446:-)
2 stycken Global Trac Ändstycken (24:-)

Totalt: 3979:- (exl. moms)

Guide - Bänkbelysning i kök Våra Spotlights

 

 

RELATERADE PRODUKTER

Takspot Cylinder GU10 5W 380lm Takspot Cylinder GU10 5W 380lm
Hem
Hotell
Restaurang
Takspot Cylinder GU10 5W 380lm
Från 432 kr
Global Trac Pro XTS4200 3-fas strömskena 2m
Från 410 kr
Global Trac Pro XTS35 L-koppling omvänd 3-fas
Från 183 kr
Global Trac Pro XTS34 L-koppling standard 3-fas
Från 183 kr