Denna guide ger er instruktioner för vilka delar som behövs för att bygga ihop raka belysningsskenor samt större skensystem för spotlights. 

Vi på Xcen jobbar med skensystemet från Global Trac. Det är de vanligaste 3-fas skenorna i Sverige och i stort sett alla 3-fas spotlights från alla tillverkare passar i dessa skenor.

Enkel rak skena

Till en enkel rak skena behövs: skena av önskad längd, anslutning i ena änden och ett avslut i andra änden.

Instruktion till delar i rak belysningsskena

Avslutet är en plast plugg som måste sitta på ändarna för att hindra att folk kan få ström i sig om de vidrör ändarna på skenorna. 

Inne i anslutningen sitter en plint dit en anslutningssladd kopplas in. Antingen en anslutningssladd med stickkontakt för vägguttag eller en sladd till en fast anslutning. I båda fallen måste det vara en jordad anslutningssladd. 

Skenan stödjer 3 faser (3 ledningar). Man kan alltså koppla in tre olika strömbrytare till skenan och lamporna som är anslutna i skenan kan styras av någon av de 3 strömbrytarna eller dimrarna. Vilken fas/ledning, ställs in via en ratt på adaptern på lampan som sitter i skenan. I många fal kopplas bara en fas/ledning in. 3-fas skenan funkar då som en 1-fas skena. 

Inkoppling av global trac anslutning

Belysningsskenor i olika längder

Belysningsskenorna kommer i standardlängder 1m, 2m, 3m eller 4m. Skenorna går att kapa till önskad längd. Till exempel behöver man 3,5m skena så kan man köpa 2st 2m skenor och kapa den ena till 1,5m och sedan koppla ihop dem med en sammankoppling. Fördelen med att använda 2st 2m belysningsskena istället för en 4m skena är att 3m och 4m skenor är väldigt dyra att skicka med fraktbolag.

Nedpendlade skenor med wire

Vi erbjuder ett smart wirekit för enkel montering av nedpendlade skenor. Den avlånga cylindern låser automatiskt vajern och man behöver därför inte krångla med skruvar etc. för att låsa vajern till en viss längd. Det är bara att dra i vajern till önskad längd. Beslaget går också enkelt att skjuta längs skenan. 

Wirekit för belysningsskena

 

Kopplingar för större skensystem

I större lokaler, som t.ex. butiker väljer man ofta att bygga ihop större skensystem som täcker hela lokalen. Då räcker det att ha en anslutning i en ände. I övriga ändar sätter man 90 graders L-kopplingar eller T-kopplingar etc. för att bygga ihop ett nät av skenor som täcker lokalen på önskat sätt. Nedan bild ger en översikt över alla delar i Global Tracs skensystem

Guide till alla delar i Global trac skensystem

För att få namn på de olika kopplingarna kolla in detta kopplingsschema för Global Trac med ledningspolaritet

Rekommenderade avstånd

Nedan är ett par rekommenderade avstånd att sätta skenor på:

Skenor i butik

Höjd: Minium 2,80 för stora butiksspotlights. Gärna 3-->3,2m. Upp till 5m fungerar bra.
Från vägg i butik: Montera skenan 1m-1,2m ut från produkter
Skyltfönster: Så nära fönstret som möjligt så att spotlights riktas snett inåt. Man vill inte att spotlights skall lysa mot den som tittar in genom skyltfönstret.

Belysningsskenor på kontor

Tänk efter vad som skall belysas. Oftast är det väggar man vill sätta ljus på. Då är det cirka 1m ut från vägg som är ett bra riktmärke.

Spotlights-skenor i privat miljö

Tänker efter vad ni vill ha ljus på. Tänk på att rikta ljus också på väggar och skåp, inte bara rakt ner. Planera placeringen av skenor efter detta. Det fina med skenspotlights är att spotlightsen går att flytta längs skenorna, man är inte låst vid ett ställe. 

Adapter och krok

Till belysningsskenor vill man ibland ansluta lampor och andra elektriska apparater som inte kommer med anslutningar anpassade för 3-fas strömskenor. Då finns det ett tillbehör som är en 3-fas adapter, dit man kopplar in sladden från önskad lampa eller apparat. 

Till adaptern kan man välja en dragavlastning för att hålla uppe till exempel en lampa. Alternativt kan man välja att montera en krok i skenorna. Kroken är också ett standardtillbehör till Global trac skenor.

Adapter och krok för lampskenor

 

 

Kolla här för inspiration och information hur du bygger ett skensystem för belysning
(Xcen erbjuder modellen Global Trac Pro)

 

Relaterade Produkter

 1. Global Trac Pro XTS4200 3-fas strömskena 2m
  Från 410 kr
 1. Global Trac Pro GA69 adapter 3-fas med avlastning
  Från 71 kr
 1. Wirekit 4m för Global trac skenor
  Från 56 kr
 1. LED-spot Trend - 10W 650lm RA90 LED-spot Trend - 10W 650lm RA90
  Kontor
  Restaurang
  Hem
  LED-spot Trend - 10W 650lm RA90
  Från 545 kr Ordinarie pris 595 kr Rea